TVRDE STRUČNJACI

Poučeni iskustvom Brada i Angeline, svi bi parovi trebali zapamtiti ovih nekoliko stvari o braku i razvodu

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 20:26 11.10.2016 / Rubrika: ,
Foto: CARL COURT/AFP
0

U posljednje vrijeme jednostavno ne možete izbjeći priče o razvodu Brada i Angeline kojima nas bombardiraju, ali od njih ipak možete nešto naučiti

Da, svi znamo da se Brad Pitt i Angelina Jolie razvode i već nam je pomalo dosta prljavih detalja njihova odnosa koji svakodnevno izbijaju na površinu.

Ali stručnjaci tvrde kako iz ovog razvoda slavnog para i mi obični smrtnici možemo ponešto naučiti.

Pa evo što biste točno trebali zapamtiti o braku, vezama i roditeljstvu, poučeni iskustvom Brada i Angeline:

Sve su veze ranjive, pa čak i one koje se na prvi pogled čine savršenima

Život Brada i Angeline izgledao je jednostavno savršeno: zajedno su putovali, bavili se humanitarnim radom i snimali filmove, imaju šestero prekrasne djece, nekoliko nekretnina, a u slobodno su vrijeme čak uspjeli proizvoditi i vino te je njihov Rosé 2013. proglašen najboljim na svijetu.

No, njihov razvod pokazao je kako je svaka, ali baš svaka veza ranjiva, objašnjava Aaron Anderson, bračni i obiteljski terapeut iz Colorada.

“Trebali biste svoj brak ili vezu tretirati kao da su ranjivi – zato što i jesu. I iako se na površini sve može činiti u redu, ono što iznutra osjećate zapravo je najvažnije. Stoga nikad nemojte donositi preuranjene zaključke i pretpostavke o svojoj vezi”, tvrdi Anderson te dodaje kako je za uspješan odnos najvažnije da “se o njemu brinete, na njemu radite i na njega obraćate pozornost.”

Drugi i treći brak obično su teži nego prvi

Brad je bio u braku s Jennifer Aniston
Brad je bio u braku s Jennifer AnistonFoto: KEVIN WINTER/AFP

Pokazalo se kako parovi koji su u drugom ili trećem braku imaju veći rizik od razvoda, nego oni kojima je to prvi brak.

A i Brad i Angelina ranije su već bili u braku (ili brakovima) – Angie je 1996. bila udana za Johnnyja Lee Millera, a 2000. za Billyja Boba Thorntona, dok je iste godine Brad bio u braku s Jennifer Aniston.

Četiri godine kasnije Brad i Jen prošli su kroz buran razvod o kojem se navelike pisalo, nakon što ju je Brad odlučio ostaviti zbog Angeline koju je upoznao na snimanju filma Gospodin i gospođa Smith. A ovo je prilično buran početak romantičnog odnosa, pogotovo za par čiji se život ionako neprestano povlačio po tabloidima, tvrdi Virginia Gilbert, bračna i obiteljska savjetnica iz Los Angelesa.

“Kad vaša veza počne ovako burno, vrlo lako se dovedete u situaciju da počnete idealizirati svog novog partnera te ignorirati svaki znak za uzbunu. A problemi iz prvog braka od kojih ste pokušali pobjeći, vrlo će se vjerojatno manifestirati u novom odnosu, ako ih ne počnete rješavati”, objašnjava Gilbert.

Ako braku ipak dođe kraj, pokušajte privatne detalje zadržati za sebe

Iako su glasine o razvodu Brada i Angeline počele stizati vrlo brzo te su neke bile (i još su) prilično ružne, i jedan i drugi brzo su tome odlučili stati na kraj, tako što su se pažljivo kreiranim priopćenjima obratili javnosti i od tog trenutka o svemu odlučili šutjeti.

To je izuzetno pametan potez, tvrdi Karen Covy, odvjetnica za razvode i autorica knjige When Happily Ever After Ends: How to Survive Your Divorce Emotionally, Financially and Legally.

“Ničiji razvod neće zadobiti toliko medijske pozornosti kao što je to razvod Brada i Angeline, ali uvijek postoje pojedinci koji su spremni otići najdalje moguće kako bi dobili još pokoju informaciju. Zato napravite što i njih dvoje – kratko se i jasno obratite javnosti, obavijestite ih o svom razvodu i zatražite privatnost u teškim trenucima. Ali se onda toga i držite”, tvrdi Covy.

Ako uvijek imate spreman kratak i jasan odgovor, moći ćete brzo ušutkati sve one dosadne susjede i znatiželjne kolege na poslu.

Nađite najkvalitetnijeg odvjetnika (ili barem onog kojeg si možete priuštiti)

Jolie je tako angažirala jednu od najboljih odvjetnica koju je uopće mogla pronaći: Lauru Wasser, koja je dosad zastupala Johnnyja Deppa, Britney Spears, Kim Kardashian i Heidi Klum.

A i svi ne baš tako imućni parovi trebali bi pronaći najbolje moguće odvjetnike koje si, unutar svog budžeta, mogu priuštiti, tvrdi Randall Kessler, odvjetnik za razvode iz Atlante.

“Odvjetnici Brada i Angeline učinit će sve što je u njihovoj moći kako ovaj slučaj uopće ne bi dospio na sud. Dobri odvjetnici razumiju velike prednosti nagodbe, bilo da je riječ o manjem ili većem slučaju”, objašnjava.

“Rješenje bez dugotrajnih suđenja uvijek je bolje za parove, ali i za njihovu djecu, a iskusni će odvjetnici uvijek surađivati jedan s drugim kako bi lakše dogovorili najbolji mogući ishod”, dodaje Kessler.

Zaštitite svoju djecu

INDIA-HOLLYWOOD-JOLIE-PITT

Angelina je zatražila puno skrbništvo nad njihovo šestero djece, a u petak je objavljeno kako se par za sljedeća tri tjedna dogovorio o privremenom rješenju o razvodu.

I neovisno o tome tko će dobiti skrbništvo nad djecom, važno je da ih se ne upliće u međusobne konflikte, objašnjava Rosalinda Sedacca, bračna i obiteljska terapeutkinja te autorica knjige How Do I Tell the Kids about the Divorce?

“Morate biti objektivni i pažljivi kada su u pitanju potrebe vaše djece. Trebate im jasno reći sve što trebaju znati o promjenama koje se događaju, bez da pritom vrijeđate i govorite ružne stvari o svom partneru ili partnerici. Također ih podsjetite da ih i vi i vaš partner i dalje neizmjerno volite, bez obzira na sve što se događa, ali nemojte s njima dijeliti nepotrebne detalje ili ih uplitati u svađe”, tvrdi.

Iako je vaš brak završio, i dalje ostajete roditelji

I Angelina i Brad odlučili su svoju obitelj staviti na prvo mjesto, a upravo je to najvažnije ako želite i dalje biti kvalitetni roditelji svojoj djeci, kaže Laura Heck, obiteljska i bračna terapeutkinja iz Salt Lake Cityja.

“Ako ste skinuli vjenčani prsten, to ne znači da komunikacija i kompromis također moraju nestati. Zapravo, oni su tek tada najvažniji, jer nakon razvoda nestaje ono bračno prijateljstvo i naklonost koju ste nekad osjećali prema partneru. Stoga bih Bradu i Angelini, ali i svim ostalim razvedenim parovima, preporučila odlazak na terapiju, kako bi im se olakšala izgradnja novog prijateljskog odnosa, koji je prijeko potrban nakon razvoda”, objašnjava Heck.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 20:26 11.10.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Ispovijest

‘Zbog seksa na radnom mjestu gotovo sam izgubila posao, ali nikad nisam požalila zbog toga’

"Počeli smo se ljubiti, što je ubrzo preraslo u pipkanje, a zatim sam mu otkopčala hlače i spustila se na koljena. Bili smo ondje gdje i trebamo biti iz čisto poslovnih razloga, tako da smo pomislili kako nikome nećemo nedostajati ako nas ne bude nekoliko minuta dulje. Ja sam bila za, a uzbuđivala me i ta mala doza opasnosti. Nekoliko trenutaka nakon čula sam kako se otvaraju ulazna vrata"

Povratak na Net.hr