Sama sebi štetiš

Pomisao na partnerovu bivšu ti ne da mira i užasno si ljubomorna na nju? Čestitamo, imaš ‘Rebecca sindrom’

Piše: Žena Net / Vrijeme: 11:00 06.01.2018 / Rubrika:
Foto: Pexels
0

Iako toga nisi svjesna, ovakvim si ponašanjem ugrožavaš vezu

Vjerojatno ti se barem jednom digla kosa na glavi na spomen partnerove bivše, je li tako? Ako se uspoređuješ s njegovom bivšom i užasno te smeta kada je bilo tko spomene, možda imaš ‘Rebecca sindrom’.

Dobio je naziv po istoimenom romanu

‘Rebecca’ je inače roman Daphne du Maurier u kojem se žena uda za udovca, a duh njegove pokojne žene Rebecce počinje im mutiti planove. Duh konstantno nagovara supruga da ostavi svoju sadašnju ženu jer ‘ona nikada neće biti dovoljno dobra’.

U psihologiji se ‘Rebecca sindrom’, piše Exploring your mind, pripisuje ljudima koji su patološki ljubomorni na bivše partnere njihovog sadašnjeg partnera. Ljubomora je upravo kao taj duh – progoni te i tjera da se uspoređuješ s tom osobom na svim razinama.

Osim toga, ljubomorne osobe trude se saznati ama baš sve o bivšem partneru ili partnerici, nadajući se da će naći nešto loše zbog čega će se onda oni osjećati bolje. Ako si se i ti zapetljala u tu mrežu ljubomore, ne zaboravi da štetiš samo sebi. Umjesto da uživaš u svojoj vezi, brineš se o nevažnim stvarima i zapravo ‘pozivaš’ treću osobu u vaš odnos.

Kako pobijediti ljubomoru?

Zašto je tako teško prihvatiti da je tvoj partner imao cure i prije tebe? Što, trebao je biti u celibatu? Ako je sada s tobom, znači da je odabrao tebe i s razlogom više nije sa svojojm bivšom curom. Sama riječ govori da je njihova veza stvar prošlosti i jedino što možeš napraviti jest prihvatiti to.

U suprotnom mučiš i sebe i njega, a zaboravljaš da i ti imaš prošlost i bivše partnere s kojima se možda još i čuješ. Ako se njegova bivša sama ne gura u vaš odnos, onda ti ona ne predstavlja prijetnju i možeš dalje nastaviti uživati u vezi.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 11:00 06.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr