Dosta zanimljivo...

Ovo je pet vrsta ljubavi s kojima ćeš se vjerojatno susresti u životu i svaka od njih bit će ti svojevrsna lekcija

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 20.11.2017 / Rubrika:
Foto: Ashley Webb / flickr
0

Svaka će te od ovih pet vrsta ljubavi nečemu naučiti – i ni jedna se neće dogoditi bez razloga

Svaki put kad se zaljubite, zaljubljujete se na neki novi i drugačiji način. Svaka osoba koju zavolite, za vas je posebna na ovaj ili onaj način i ni jedna osoba koja će u nekom trenutku biti dijelom našeg života nije ondje slučajno niti je ista kao bilo koja osoba koju ćemo voljeti prije ili poslije.

Jeste li ikad razmišljale s kakvim se sve vrstama ljubavi ipak susrećemo tijekom života? Možemo li ih uopće kategorizirati? Pa, zapravo, dosta teško, s obzirom da svaka ljubav i svaka naša veza s pojedinom osobom u našem životu predstavlja nešto novo i drugačije.

Ali, ipak možemo napraviti neki malo širi okvir ljubavi. Točnije, možemo je podijeliti na pet vrsta ljubavi, a evo o kojih se to pet vrsta zapravo radi i što one za nas u kojem periodu života predstavljaju. I ovo zapravo ima smisla, kad malo bolje razmislite…

1. ‘Puppy’, nevina ljubav

To je ona ljubav tijekom koje osobi govorite da je volite, ali zapravo još niste sasvim svjesni što to točno znači. Ne idete na spojeve jer vam to još uvijek nije dopušteno. Tada vam je jednostavno zabavna činjenica da nekoga možete nazvati svojim ‘dečkom’, jer tek nekoliko vaših prijateljica ima tu mogućnost. Obično ćeš s tim dečkom odlaziti na ‘spoj’ dok su s vama u društvu još i tvoja prijateljica i njen dečko, kako bi mami mogla reći da zapravo izlaziš sa skupinom prijatelja (što je, tehnički, zaista točno). Nećete ostajati budni čitavu noć kako biste razgovarali na telefon, jer se morate dovoljno naspavati kako biste bile spremne za školske obveze koje vas ujutro čekaju. Tu i tamo koja poruka bit će dovoljna da vašu vezu održi na životu. Pa, na kraju krajeva, vas ste dvoje tek tinejdžeri.

No, nažalost, čak će te i ovakva ‘puppy’ mlađahna ljubav vjerojatno povrijediti. Na neki način.

Iako misliš da skroz ne razumiješ što ljubav predstavlja, ipak je možeš osjetiti. Na posljetku će se tvoja veza zbog vaših godina i svih nerazumijevanja jednostavno ugasiti. I dalje ćete se sretati na školskim hodnicima i pogledavati se tu i tamo, bez obzira na to što se s vama dogodilo u prošlosti. On će na tvom srcu ostaviti ožiljak za koji nisi ni slutila da ga je moguće stvoriti. Iako će on biti tek tvoja neiskusna ljubav, to je i dalje ljubav.

No, takva će te ljubav naučiti da slušati svog partnera nije loša praksa. A ako prekršiš pravila, moraš se suočiti s posljedicama koje s time dolaze.

Ovakva će te ljubav naučiti da dečki ponekad nisu dragi.

Naučit će te da su prijateljstva ono što je najvažnije u životu te da ćeš uz pomoć prijatelja uvijek uspjeti prebroditi svaku prepreku na koju ćeš tijekom srednje škole naići (ali i svaku prepreku dalje u životu).

2. Prva ljubav

Prva će ljubav biti onaj tvoj dečko iz srednje škole. To će biti prvi dečko kojeg zamišljaš kao svog budućeg supruga. To će biti dečko s kojim odrastaš, jer kad si tinejdžer, tvoj život zapravo tek počinje. On će ti reći da će te čekati sve dok ne završiš fakultet, pa čak i ako on bio na drugoj strani svijeta. Prva će ti ljubav slati cvijeće za sve važnije prigode i voditi te na lijepe večere. Upoznat ćeš njegovu obitelj i imat ćete vlastite interne šale. Imat ćete zajedničke prijatelje s kojima ćete se neprestano družiti, jer ipak ste svi ista generacija. Tješit će te svih onih dugih večeri tijekom kojih ćeš plakati, jer zadnje što želiš je da vas razdvojenosti ubije.

No, život se ne odvija baš uvijek onako kako vi to želite i ponekad će vaša veza upasti u probleme. Različite vremenske zone bit će previše i nećete se čuti onoliko koliko biste to htjeli. Srce će ti biti rastrgano na sve strane. On će ubrzo početi smišljati izgovore zašto te nije zvao, pa će se ono ‘čekat ću te’ pretvoriti u ‘nisam baš siguran da ovo može uspjeti.’

A onda će jednog dana, posve iznenada, odustati od tebe. A razlog će biti upravo udaljenost, iako ti je obećao da će s tobom proći što god treba. A onda će te ostaviti s tisuću pitanja u glavi, na koja nećeš imati pametan odgovor. Nikakav odgovor, točnije.

Prva će te ljubav naučiti da je ponekad najbolji odgovor na određena pitanja u životu nikakav odgovor.

Ljubavi iz srednje škole obično se ne pretvori u ljubav za cijeli život, ali prva ljubav nikako nije gubitak vremena. Prva će te ljubav naučiti da je najbolji način za preboljeti nekoga taj da ga vidiš s nekim drugim. Prva će ljubav u tvome srcu zauvijek imati posebno mjesto, čak i ako te neizmjerno povrijedila.

3. Prijateljska ljubav

Baš kao u filmu Lizzie McGuire, i ti ćeš sebi naći svog Gordona. Ono što si oduvijek tražila ti je zapravo čitavo vrijeme pred nosom. Njegove će ti riječi biti najveća utjeha, a gdje god ćeš se nalaziti s njim, imat ćeš osjećaj kao da si kod kuće. No, to nije romantična ljubav, to je čisto platonska ljubav i ne možeš ni zamisliti da će se to vaše prijateljstvo pretvoriti u nešto više.

Često ćete se naći na istim mjestima, družit ćete se s istim ljudima i zapravo ćete se neprestano viđati. On će te nasmijavati i on će biti ta osoba na koju je tvoj dečko užasno ljubomoran. Sve što si ikada htjela da tvoj dečko ima, on će imati – i možda ćeš čak s vremena na vrijeme pomisliti što bi se dogodilo da vam se zvijezde ipak poslože i da vas dvoje ipak pokušate nešto više.

No, ne želiš uništiti vaše prijateljstvo, pa takve primisli što prije ugasiš. Uživat ćeš u njegovu društvu i njegovim neprimjerenim šalama. Ali onda će se stvari zahuktati i on će razviti određene osjećaje prema tebi. Prijateljstvo će s jedne strane prerasti u nešto više i nećete znati što biste sad točno trebali napraviti. Preispitivat ćeš vlastite emocije, baš kao i on svoje. Vi ste savršen par kad biste se nalazili u nekom savršenom svijetu, jer se savršeno nadopunjujete. Ali u vaš će život ušetati netko drugi i oboriti vas s nogu. A zatim ćeš odabrati njega, a ne svog najboljeg prijatelja. Zatim će se vaše nekad blisko prijateljstvo pretvoriti tek u sjećanje. I dalje ćete biti prijatelji, ali više nećete biti najbolji prijatelji.

Prijateljska će te ljubav naučiti da moraš naučiti živjeti s posljedicama vlastitih postupaka.

Naučit će te da je put ka praštanju dug i naporan put, pogotovo ako pritom pokušavaš oprostiti samoj sebi. Također će te naučiti da stvari prihvaćaš onakvima kakve jesu, ali ćeš se zbog te prijateljske ljubavi također uvijek pitati; Što bi bilo kad…?

4. Jednostrana ljubav

On će biti dečko koji se zbog tebe odriče vlastite sreće. Jednostrana će ti ljubav pomoći da do četiri sata ujutro dovršiš neki projekt i pratit će te na bus rano ujutro. Kupit će ti one cipele koje si oduvijek htjela, ali će uvijek dva puta razmisliti prije nego sebi nešto takvo priušti. Neće mu biti bitno gdje si, dokle god si uz njega.

Ovo će biti ljubav o kojoj si oduvijek sanjala, ali ti jednostavno neće biti dovoljna.

Nije da ne želiš osjećati isto, želiš to više od svega. Ali osjećaje jednostavno ne možemo forsirati i iako te on obožava svim svojim srcem, to jednostvno nije fer prema njemu. Vaša će veza prolaziti komplicirane faze, a ti ćeš se cijelo vrijeme pitati što točno znači ona neugodna bol u srcu koju osjećaš dok ga nema te zašto onda ne možeš osjetiti povezanost kad je kraj tebe.

Osim tih jednostranih osjećaja, vas dvoje uopće nećete imati jednake stavove prema životu. Vaša će se neslaganja često pretvarati u svađe. Veza će te emocionalno iscrpiti i jednog će ti dana jednostavno sve postati previše. Bit ćeš umorna od silnih kompromisa i napokon ćeš postati iskrena prema samoj sebi – da, zaista ga ne možeš vidjeti u svojoj budućnosti. To što vam vrijednosti nisu na jednakoj valnoj duljini jednostavno je prevelik teret za vašu ljubav. Nekoliko ćeš puta pokušati prekinuti vašu vezu, a onda ćeš jednom zaista odlučiti i više nećete biti zajedno.

Jednostrana će te ljubav naučiti ponešto o osjećaju krivnje. Naučit će te da vrijeme zaista liječi svaku ranu, ali isto tako će te naučiti da vrijeme ne može pomoći ljubavi i osjećajima da se pojave, ako ih ni na samom početku nije bilo.

Jednostrana će te ljubav naučiti da dobri dečki zaista postoje, ali da je za uspješnu vezu važna kompatibilnost. Ovakva će te ljubav naučiti da si i ti sposobna povrijediti drugu osobu, a nije istina da netko uvijek samo povrjeđuje tebe.

5. Savršena ljubav

To će biti ona tipična ‘dečko upoznaje djevojku’ priča. Pričat će ti priče o svojim suludim prošlim vezama i svojim ludim bivšim djevojkama. Ali tebe će potpuno zaslijepiti njegov neobičan šarm i genijalan smisao za humor, pa ćeš prijeći preko svih tih njegovih neugodnih narativa. On će biti duhovit, drag, strpljiv i imati sve ostale najbolje moguće osobine. Zbog njega ćeš se zaista osjećati kao najposebnija djevojka na svijetu. On će te uvjeriti da je ovo što se između vas dogodilo ljubav i da si ti drugačija od ostalih djevojaka – i to do te mjere da mu čak neće biti neugodno zaplakati pred tobom dok ti u isto vrijeme pokušava dočarati koliko je sretan što te ima.

On će ti obećati mnogo toga i s tobom razgovarati o budućnosti. Dane ćete provoditi kuhajući zajedno, gledajući serije na Netflixu, fotkajući se u preslatkim pozama i odlazeći na slatke dejtove koji obavezno uključuju neki desert. Ti ćeš njegove potrebe bez problema staviti ispred svojih, jer ga zaista toliko voliš. To će biti savršena ljubavna priča koju ćeš rado pričati svojim unucima.

Mislit ćete da je sve ovo između vas predobro da bi bilo istinito, i možda ćete biti u pravu…

S vremenom će oni svakodnevni pozivi i poruke izblijediti. Sjaj u njegovim očima pretvorit će se u prazne poglede i vaša će veza krenuti nizbrdo jednako toliko brzo kao što ti je on brzo rekao da te voli. Ubrzo ćeš shvatiti da njegova obećanja nisu bila istinita. Sakrit će se iza još jedne priče o tome kako njegove veze s ljudima jednostavno nikada ne uspijevaju. I to nije njegova krivnja…

Savršena će te ljubav naučiti da ne postoji takvo što kao savršena ljubav.

U svakoj vezi postoje nesavršenosti i potrebno je mnogo rada i truda kako bi opstale. Savršena će te ljubav naučiti da moraš svoje potrebe stavljati ispred potreba svih ostalih i da ne smiješ biti kontrolirana od strane vlastitih emocija. Savršena će te ljubav naučiti da su one njegove slatke riječi poput sladoleda na vruć ljetni dan; tope se pod suncem… I nestaju.

Ali onda će doći prava ljubav. Ona baš za tebe.

Izvor: Thought Catalog

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 20.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr