Ispovijest mame

‘Ostati u groznom braku samo zbog djece je potpuno pogrešno. Evo zašto si to ne biste trebale raditi’

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:00 17.09.2017 / Rubrika:
Foto: THINKSTOCK
0

Iako se ponekad pokušavate uvjeriti da će se vaš brak čarobno popraviti i da će sve odjednom biti u redu, nekad je situacija jednostavno osuđena na propast. Ova mama to jako dobro zna i zato je odlučila napisati otvorenu poruku svim ženama koje ostaju u groznim brakovima samo zbog djece. Vaša djeca tako nisu sretnija, niti ste same sretne, pa, koja je onda poanta?

“Sad si već prilično dugo nesretna. Prošlo je zaista mnogo vremena od zadnjeg trenutka kad si se osjećala istinski sretnom. No, neki ljudi nemaju pojma što ustvari prolaziš. Vas dvoje na van izgledate kao sasvim zadovoljan i sretan par, ali ljude koji vas dovoljno dobro poznaju i koji znaju čitavu vašu priču ne možete baš samo tako prevariti. Nesretni ste i to se jednostavno vidi. Čak i kad mislite da se uspješno pretvarate samo radi dobrobiti vaše djece, ne ide vam. I iako vaši klinci možda ne shvaćaju da između mame i tate nije baš sve tako bajno, oni vrlo jasno mogu vidjeti da je njihova mama nesretna.

I ono što je najgore od svega, iako vjerojatno to ne želiš čuti, tvoja te djeca gledaju u ovom nesretnom braku, a to posebno utječe na tvoje starije klince koji već imaju vlastiti život izvan vaše obitelji te vlastite situacije koje mogu uspoređivati s tvojom.

No, zato što si dobra majka, odlučila si ostati u ovoj svojoj nesretnoj situaciji te si se čak uspjela ozbiljno uvjeriti da radiš dobru stvar time što ostaješ u nesretnom braku isključivo zbog djece. Osjećaš da, ako za sebe biraš nesreću, svojoj djeci time donosiš sreću. A i, kako bi uopće mogla sve ovo obavljati sama? Pa to je u potpunosti nemoguće. Pomirila si se s time da si u groznom braku jer si se uspjela uvjeriti da bi moglo biti i gore… On bi mogao biti i gori… Tebi bi moglo biti groznije od ovoga… I tvojoj djeci bi moglo biti groznije…

‘Ostati u nesretnome braku kako bi tvoja djeca mogla biti sretna potpuno je pogrešan i nelogičan pristup’

I iako to možda ne radiš namjerno, cijelo vrijeme lažeš i povrjeđuješ samu sebe…i svoju djecu.

Prema podacima Nacionalnog istraživačkog tima s Medicinskog instituta iz 2009. godine, pokazalo se da depresija kod roditelja može biti povezana s razvitkom ‘teškog’ temperamenta i niskog samopouzdanja kod djece već od vrlo rane dobi, a uz to, tu su i brojni drugi negativni faktori.

Ostati u nesretnome braku kako bi tvoja djeca mogla biti sretna stoga je potpuno pogrešno razmišljanje. Ako si nesretna i ako si nesretna jako dugo, kako onda očekuješ da će se tvoja djeca moći izolirati od te tvoje boli? Želiš li da se tvoja djeca osjećaju krivima zbog toga što si tužna? Jer, realno, oni neće razumijeti zašto si zapravo tužna sve dok još malo ne odrastu. I zato im nemoj ovo raditi – i nemoj ovo raditi samoj sebi.

Da, moguće je voditi kućanstvo potpuno samostalno. Ja sam nekad bila domaćica, a danas samostalno zarađujem za život sebe i svoje kćeri. I da, komplicirano je krenuti i izgraditi vlastite prihode ako tek počinješ raditi, ali ako ideš korak po korak, moguće je otići iz groznog braka i biti samostalna. Je li jednostavno? Ne, pogotovo na početku, a i dalje mi često zna biti dosta teško, ali – to je roditeljstvo. To je – život.

‘Želiš li biti jadna i zarobljena ili se malo pomučiti, ali biti slobodna?’

Ako već radiš, pokušaj na papir staviti vlastite financije i one koje bi se mogle smatrati ‘bračnima’ ili zajedničkima. Pokušaj pronaći način kako bi mogla platiti dugove koje možda imaš, pripazi na kredit ako ga imaš i stavi malo novca sastrane (ako je to moguće). Ako trenutno ne radiš, baci oko na svoj stari životopis. Može li ti prijateljica pomoći da ga malo ‘dotjeraš’? Pogledaj kakva je ponuda poslova na tržištu. Prati razvoj situacije i budi otvorena za nove prilike. Nemoj odustati samo zato što dugo nisi radila. Sve je, zaista, moguće.

A koja je poanta priče? Samo si ti dovoljno snažna i samo ti možeš odlučiti što je teže: biti jadna i zarobljena ili se malo pomučiti, ali biti slobodna. I zapamti, ta će muka s vremenom nestati, dok očaj, vrlo vjerojatno, neće…

‘Što ste poduzeli kako biste možda pokušali spasiti vaš brak? Zajedno? Individualno?’

Tvoj je brak očito katastrofalan. Jeste li vas dvoje pokušali otići na bračno savjetovanje? Jeste li zasebno potražili pomoć stručnjaka? Možda i dalje postoji neka nada da na neki način možete popraviti ono što je pogrešno u vašem životu, da pokušate spasiti taj brak. No, to znate samo vi. Razgovor s partnerom je zasigurno prvi korak, a ako si već pokušala razgovarati s njim i on odbija otići, zašto ne bi otišla sama? Možda upravo ondje pronađeš hrabrosti koja ti je potrebna kako bi donijela neke pozitivne promjene u životu, bilo da to uključuje tvog sadašnjeg partnera ili ne.

‘Biste li htjele da vaša djeca, kad odrastu, razmišljaju poput vas i ovakve situacije smatraju potpuno prihvatljivima?’

Ako nastavite živjeti svaki dan kao da je apsolutno sve u najboljem redu, to je prilično toksično za vašu djecu. Zamislite njih kao odrasle osobe. Biste li htjele da i oni ovakvu situaciju vide kao sasvim normalnu i prihvatljivu? Biste li htjele da i oni ostanu? Ako je odgovor ne, to znači da se i vi same morate maknuti iz vlastite tuge. Naučite svoju djecu da ovo nije okej i da ovako ne izgleda ljubav – ovako ne izgleda ljubav koja je zdrava.

‘Poanta priče je da vam na mora biti ovako… Ali za to se morate pobrinuti same’

No, na kraju, što god odlučile – bračno savjetovanje, razvod braka ili odlazak na individualnu terapiju – poanta je da ne mora biti ovako kako jest. Vi ste zadužene za vlastitu sudbinu. Pokažite svojoj djeci da je užasno važno brinuti o sebi i vlastitom srcu te da, kako prolazi vrijeme, proći će i ono loše… I oni će biti u redu…”

Izvor: Pop Sugar

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:00 17.09.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr