EVO U ČEMU JE TAJNA

Osam znakova koji pokazuju je li vaša veza zaista jaka i ide li u pravom smjeru

Postoji nekoliko jednostavnih načina koji govore ide li vaša veza u dobrom smjeru ili je osuđena na propast

I dok vam se ponekad može činiti kako vaša veza cvijeta i kako je sve apsolutno savršeno, ima i onih trenutaka kada bi najradije odustali od svega. No, sve je to sasvim prirodno.

Ipak, kako prepoznati jesu li razmirice samo razmirice, ili vaša veza jednostavno ne funkcionira dobro i osuđena je da propadne?

Psiholozi su godinama istraživali što je najvažnije za uspješnost dugoročnih romantičnih veza, i evo koji su neki od pozitivnih faktora:

Često razmišljate o partneru čak i kad niste zajedno

U studiji iz 2007. ispitano je nasumično odabranih 300 parova, a između ostalog istraživači su ih pitali i koliko su zaljubljeni.

Tako su otkrili da su određene karakteristike u vezi povezane sa snažnijim osjećajem ljubavi. A jedna se karakteristika pokazala posebno bitnom.

Naime, što su češće partneri razmišljali jedan o drugome u trenucima kada nisu bili zajedno, to su bili zaljubljeniji.

Još je jedna studija, provedena između 400 udanih ili oženjenih Newyorčana, otkrila kako je uspješnost veza povezana s time da se partneri teže koncentriraju na obavljanje drugih zadataka u trenucima kada razmišljaju jedan o drugome.

Veselite se partnerovim uspjesima

Business Insider svojedobno je pisao o tome koliko je za uspješnu vezu bitno jesu li partneri međusobno entuzijastični i sretni zbog uspjeha onog drugog.

Na portalu Psychology Today pisali su pak o četiri moguće reakcije koje suprug/dečko može imati kad mu supruga/djevojka priopći neku dobru vijest:

Aktivno-konstruktivan odgovor bi primjerice bio: “To je odlično, draga! Znao sam da ti to možeš, tako si naporno radila!”

Pasivno-konstruktivan odgovor bi primjerice bio: “To je super vijest.”

Aktivno-destruktivan odgovor bio bi: “Znači li to da ćeš sada do kasno ostajati na poslu? Jesi li sigurna da si spremna?”

Pasivno-destruktivan odgovor bi pak glasio ovako nekako: “Oh, stvarno? Joj, nećeš vjerovati što mi se danas dogodilo na putu kući…”

I da, nimalo iznenađujuće, najbolji mogući odgovor za uspješnost veze bio bi onaj aktivno-konstruktivan. Naravno.

Provodite dovoljno vremena odvojeni, družeći se s prijateljima

Psiholog Eli Finkel tvrdi da, ukoliko želite da vaša veza bude uspješna, ne smijete od partnera očekivati da vam ispuni baš svaku potrebu za socijalnom interakcijom. Finkel također predlaže da biste trebali znati odvojiti malo vremena samo za sebe – u obliku nekog hobija, u druženju s prijateljima, pa čak i na poslu.

Imate sličan smisao za humor

Neil Clark Warren, psiholog i osnivač dejting stranice eHarmony, za Business Insider je ispričao kako humor može biti pravi “socijalni lubrikant” u romantičnim vezama.

Također, na Business Insideru su ranije pisali i o tome kako međusobni šaljivi nadimci i interne šale koje nitko drugi ne razumije za vezu mogu značiti bolju povezanost i veću šansu za uspjeh.

Zajedno isprobavate nove stvari

U studiji provedenoj 1993. godine 50 je bračnih parova srednjih godina bilo podijeljeno u tri grupe i svaka je imala drugačiji zadatak.

Prva je grupa morala izabrati neke nove i zanimljive aktivnosti u kojima su se morali angažirati 90 minuta na tjedan – a to su primjerice bili odlazak u kazalište ili na ples.

Druga se grupa 90 minuta tjedno morala angažirati u zanimljivim, ali već pomalo rutinskim aktivnostima – kao što je primjerice odlazak u kino, dok treća grupa nije trebala ništa mijenjati.

Nakon 10 tjedana, znanstvenici su ponovno procijenili koliko su partneri zadovoljni svojim vezama – i, opet nimalo iznenađujuće, najzadovoljniji su bili parovi koji su se okušali u novim i zanimljivim aktivnostima.

NYT je pak 2008. pisao:

“Dr. Aron (jedan od autora studije) upozorava kako noviteti vjerojatno nisu dovoljni da spase brak koji je u krizi. No, za parove koji su u stabilnim, ali pomalo dosadnim vezama, noviteti mogu pomoći povratiti onu iskru.”

Nemate značajnijih negativnih događaja u vezi

Znanstvenici su nedavno ispitali otprilike 400 ljubavnih parova, kako bi pomoću njihovih odgovora mogli identificirati četiri različita uzorka odanosti: dramatičan, konfliktan, socijalno aktivan ili fokusiran na partnera.

Psiholog i stručnjak za veze Gary Lewandowski za magazin Science of Relationships je objasnio kako su dramatični parovi tijekom određenog vremena imali najveće oscilacije u odanosti prema svojim partnerima.

Parovi fokusirani na partnera svoje su partnere percipirali pozitivno i najveće su oscilacije u odanosti doživljavali u trenucima kada nisu mogli provoditi puno vremena zajedno.

Socijalno aktivni parovi obično su oscilacije doživljavali kada bi njihovi prijatelji ili članovi obitelji promijenili mišljenje o njihovoj vezi.

I na kraju, konfliktni su se parovi najčešće svađali te su imali podosta oscilacija razina odanosti prema svojim partnerima.

Dakle, čini se kako su parovi koji su fokusirani na svoje partnere imali najviše šanse za ozbiljnu vezu, koja će na kraju i uspjeti, dok su dramatični parovi imali najviše šanse za prekid.

Znate kako se pravilno oporaviti od svađe

John Gottam, psiholog i stručnjak za veze, za Business Insider je ispričao kako je prva i najvažnija osobina za uspješnu vezu – znati kako se oporaviti nakon svađe.

I ne radi se o tome da se uopće ne biste smjeli svađati, već je stvar u tome da morate znati kako svađama pristupiti kad se dogode.

“Ono što sve uspješne veze i brakovi imaju zajedničko jest da partneri znaju međusobno komunicirati i slušati jedan drugoga kad su uzrujani. Svijet staje i ja te slušam. I zatim popravljamo stvari. Ne stavljamo ih po strani. Ne ostavljamo da i jedan od nas bude tužan. Mi razgovaramo i mi rješavamo probleme”, tvrdi Gottman.

 

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr