Slažete li se?

Novo istraživanje kaže kako su žene evolucijski programirane da varaju partnere

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 19:04 30.10.2016 / Rubrika:
Foto: grinvalds/Thinkstock
0

Sveučilište u Teksasu provelo je istraživanje kako bi se vidjelo kako evolucijska psihologija utječe na ponašanje žena ako njihov partner premine ili se razboli

Prije svega, valja reći kako se mnogi znanstvenici i laici prepucavaju o tome je li evolucijska psihologija potpuna izmišljotina. Ovoj ‘disciplini’ mnogo je naštetilo istraživanje iz 2007. godine koje je došlo do zaključka kako se ‘ženama više sviđa ružičasta boja zato što su kao špiljske žene imale mnogo posla s bobičastim voćem te boje’.

Ipak, zagovaratelji evolucijske psihologije tvrde kako svoje zaključke crpe iz širokog spektra ljudskog ponašanja, iz navika i trendova kojima se mogu opisati kulture cijelog svijeta.

Istraživanje Sveučilišta u Teksasu

Caught cheating

U svom istraživačkom projektu, Sveučilište u Teksasu postavilo je tezu kako žene imaju afere da bi ‘pronašle što superiornijeg partnera’. Ovom hipotezom može se objasniti ponašanje žena bez djece, barem tako tvrdi profesor David Buss.

“Tijekom ljudske evolucije, razne loše stvari su se događale partnerima žena. Mogli su biti ozlijeđeni, bolesni, ubijeni ili im se ‘vrijednost za parenje’ mogla smanjiti”, kaže Buss i dodaje kako su žene zbog toga uvijek u pričuvi imale nekoliko drugih potencijalnih partnera, piše Broadly.

Jednostavnije rečeno, žene su od prapovijesnih vremena mijenjale partnere za bolje kako bi si osigurale bolji život.

Evolucijska psihologija objašnjava zašto žene varaju

Profesor Buss tvrdi kako se prema njegovom istraživanju čak 79 posto žena zaljubi u osobu s kojom vara partnera.

“Muškarci imaju afere isključivo zbog seksualnog uzbuđenja koje one donose i rijetko se zaljubljuju u žene s kojima varaju partnericu. Žene, s druge strane, varanjem zapravo traže nove potencijalne partnere”.

Buss dodaje kako žene konstantno prate ‘vrijednost partnera’

Late night messaging

“Kad upoznaju nekog novog, žene ga automatski uspoređuju sa svojim partnerom”, kaže profesor.

Dakle, žene su sklonije aferama ako vide da se na ‘tržištu’ pojavila bolja prilika i često se zaljube u tu novu osobu. Muškarci mnogo bolje mogu odvojiti osjećaje od čistog fizičkog užitka pa njihove afere brzo bivaju zaboravljene.

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 19:04 30.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr