Stručnjaci objašnjavaju

Govor tijela otkriva mnogo: Što znače Meghanini pogledi i zašto je ruka princa Harryja ispod njezine

Piše: Žena Net / Vrijeme: 10:00 05.01.2018 / Rubrika:
Foto: screenshot / youtube
0

Stručnjaci su analizirali njihov govor tijela tijekom opsežnog intervjua koji su zajedno dali za BBC, evo što kažu

Govor tijela je nešto što je mnogo puta doista moćnije od riječi, pogotovo zato što ga je teže uvježbati i odglumiti, jer naše tjelesne reakcije iskrenije od riječi govore što zapravo mislimo. Naravno, s obzirom da se u posljednje vrijeme o njima piše više nego o bilo kojem drugom paru na svijetu, stručnjaci su se sjetili da bi mogli analizirati govor tijela Meghan Markle i njena zaručnika, britanskog princa Harryja, tijekom opsežnog intervjua koji su dali za BBC.

Pa, krenimo odmah od onog najočitijeg – pogleda. Tijekom gotovo svakog zajedničkog intervjua koji su dosad dali, Meghan s puno ljubavi i strasti u očima gleda u svog budućeg supruga. Ali što to točno znači? Osim da ga, očito, voli. “Iz pogleda je vidljivo da njih dvoje ništa ne skrivaju jedno pred drugim, ali isto tako se ni ne trude od svih nas skrivati vlastite emocije”, objasnila je za Good Housekeeping stručnjakinja za govor tijela i autorica knjige Persuasion Point: Body Language and Speech InfluenceTraci Brown.

Ruke ih odaju, ali možda ne baš skroz

Kad im, pak, pogledamo u ruke, vidimo kako su cijelo vrijeme spojene i kako jedno drugoga doslovno ne puštaju. Blanca Cobb, stručnjakinja za govor tijela i autorica knjige Method of Masters kaže kako je to jednostavan znak potvrde njihove povezanosti koji jedno drugome na taj način žele dati. “Tijekom intervjua, Harryjeva ruka i dlan nalaze se na Meghaninom bedru, dok mu je dlan u isto vrijeme isprepleten između njene obje ruke. To je nježna gesta potvrde njihove ljubavi”, objašnjava Cobb.

No, što znači činjenica da je Meghanina ruka na vrhu, a Harryjeva ispod njene? “Obično ruka onog partnera koji je u vezi ‘glavni’ bude na vrhu, ali u ovom konkretnom slučaju to nužno ne znači da je princ Harry u podređenom položaju. Ponekad jednostavno ovako položimo ruke jer nam je taj položaj naprosto ugodan”, dodaje Cobb.

O nekim im je temama ipak bilo neugodno govoriti

Iako su i Meghan i Harry slobodni razgovarati o gotovo bilo kojoj temi, o jednoj su ipak odlučili prešutjeti apsolutno svaki detalj. A radi se o temi djece. Čim je ta tema došla na red, oboje su je vrlo vješto i vrlo brzo izbjegli.

“Kad je Harry pričao o djeci, na Meghan su se mogli vidjeti sitni znakovi nervoze; na primjer, počela je dirati vlastitu kosu i brže treptati. Ovo drugo je obično fizička reakcija na neku neugodnu situaciju, trenutak anksioznosti ili pak uzbuđenja”, objašnjava dalje Cobb.

Neverbalnim si znakovima daju do znanja da će jedno drugome uvijek biti podrška

Znakovi nervoze kod oboje mogli su se primijetiti i tijekom spomena na još neke teme; poput Harryjeva odnosa s majkom ili Meghanina etničkog podrijetla. “Kad je novinarka spomenula pažnju koju je javnost usmjerila na pitanje Meghanina etniciteta, ona je automatski pogled maknula s kamere i usne su joj se na djelić sekunde spustile. Također, vidi se kako je Harry odmah pogledao u njenom smjeru kako bi se uvjerio da je okej.”

S druge strane, razgovor o tragično preminuloj princezi Diani ne postaje lakši ni godinama nakon tragedije, pogotovo njenim sinovima, Williamu i Harryju, pa je tako bilo i tijekom ovog intervjua. “Kad je Harry govorio o dijamantima njegove majke koji su dio njihova zaručničkog prstena, Meghan je nježno i polako svojim palcem prolazila po njegovu dlanu, tiho mu time dajući do znanja da ima njenu podršku i ohrabrenje. To je bio neverbalan način na koji mu je poručila: ‘Sve je u redu. Ja sam s tobom.'”, objašnjava  Cobb.

Kate i princ William su mnogo rezerviraniji

I ono što na kraju svakako možemo zaključiti, sa ili bez pomoći stručnjaka, jest činjenica da su Harry i Meghan apsolutno ludi jedno za drugim. A ako ih usporedimo s drugim kraljevskim parom, princom Williamom i Kate Middleton, mnogo su manje rezervirani i mnogo više opušteni. “Kate i William se ponašaju više onako tipično britanski. Kulturalno su više rezervirani”, dodaje Brown. No, kakvi god bili, dragi su nam i jedni i drugi.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 10:00 05.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr