Dosta moćno...

‘Mi smo nesebične žene koje pokušavaju popraviti slomljene muškarce. Ali evo zašto bismo trebale prestati’

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 09:00 09.05.2017 / Rubrika:
Foto: nensuria/thinkstock
0

Sigurne smo da i među vama ima onih koje uvijek privlače pogrešne muškarce. One koji su slomljeni, jer uvijek mislimo kako smo mi odgovorne za to da popravimo sve što su u svom životu uništili. Ovo je poruka jedne nesebične žene svim ostalim nesebičnim ženama. I prilično je snažna

“Nekad sam i sama bila ona koja popravlja. Ostajala sam u lošim vezama, privlačila isti tip muškaraca – one koje je trebalo popravljati. I znam još mnogo žena koje su u istoj situaciji. Mi privlačimo muškarce koji varaju, muškarce koji se boje obvezati, emocionalno nedostupne muškarce, emocionalno oštećene muškarce, alkoholičare, drogeraše, narcisoidne muškarce i sociopate.

Kao da smo magneti za muškarce koji su razasuti svuda uokolo. I iz nekog razloga osjećamo potrebu da sve te razasute komadiće ponovno spojimo.

Ali moram priznati – ja nisam uspjela. Niti jednom.

‘Sebi nikad nisam bila na prvom mjestu. I to je okej, jer sve što sam htjela je popraviti njih’

Nikad si nisam dopustila da sjednem i u miru razmislim o svojim motivima. Umjesto da se zapitam zašto sam neprestano osjećala potrebu za kupim tuđe razasute komadiće, trčala sam ih pokupiti. Činjenica da sam nesebična potaknula me da razmišljam na način kako nije bitno da sam ja uvijek na drugom mjestu, sve dok ‘njegove’ potrebe stavljam na prvo mjesto. A i uostalom, poredak nije bitan, zar ne?

A onda sam shvatila da je razlog zbog kojeg privlačim takve tipove muškaraca taj što sam vjerovala kako ih ja mogu spasiti.

Mi nesebične, obazrive žene uvijek mislimo kako ćemo mi biti ‘ta žena’ – ta koja će ih promijeniti. Mislimo da varalicu možemo pretvoriti u vjernog muškarca. Mislimo da im možemo pomoći da se maknu od alkohola i droge. Mislimo da im možemo pomoći riješiti problem koji imaju s obvezivanjem i mislimo da će baš s nama stvoriti stabilnu budućnost. Mislimo da smo mi te koje će ih riješiti emocionalnog tereta koji godinama nose.

‘Kad do promjene ne dođe, mi krivimo sebe. Razočarane smo u same sebe, ne u njih’

Mi privlačimo takve muškarce zato što mislimo da nas trebaju. A ostaviti ih – to bi bilo nevjerojatno sebično, bezosjećajno i nemilosrdno.

A najtužnije je to što sebe krivimo kada do promjene ne dođe. Svaki put kad nas razočaraju mislimo kako je do toga došlo zato što smo mi razočarale njih. A zatim nas drže sve čvršće: drže nas pored sebe znajući da nam nemaju što ponuditi.

Mi počinjemo gledati vlastite mane i pitamo se gdje smo pogriješile. A sve izgleda kao da pokušavate pokrenuti brod kojeg je zaustavio ogroman kamen – ne mičemo se, već smo jednostavno zapele. Ali, pitam vas, kao što sam upitala i sama sebe: Zašto imamo potrebu nekome pomagati da svoj brod ponovno vrati na slobodnu plovidbu?

Mislim da je razlog taj što postoji ta neka istina koju pokušavamo dokučiti, ta neka stvarnost koju moramo vidjeti. A privlačimo muškarce koje moramo popravljati zato što jedino u iskustvu s njima možemo otkriti spomenutu stvarnost. Ti muškarci su ovdje kako bi nas naučili da je u redu ponekad biti sebičan.

‘Došlo je vrijeme da shvatimo kako sreća tih muškaraca nije naša odgovornost. Naša sreća je naša odgovornost’

Ti nam muškarci ukazuju na posao koji moramo obaviti na samima sebi. Jer, zatim dolazi potreba da počnemo brinuti i voljeti same sebe. I prestati pokušavati pokupiti tuđe razasute komadiće…

Vrijeme je da shvatimo kako sreća tih muškaraca nije naša odgovornost. Jer mi zaslužujemo muškarce koje ne trebamo popravljati, muškarce koji su cijeli. A u trenutku kada shvatimo da mi nismo odgovorne za njihove probleme – postane nam lakše jednostavno proći pored onih razasutih komadića.

Jer muškarac koji zaslužuje našu ljubav neće prihvatiti to da se mi moramo saginjati kako bi pokupile njegove slomljene komadiće. A to je zato što je svjestan da će to skupljanje povrijediti i slomiti nas.

I zato vam govorim, kao što sam rekla i samoj sebi – prestanite brinuti o tuđoj nesreći. Vratite fokus na sebe i počnite privlačiti muškarce kakve zaista zaslužujete.

Znam da je teško riješiti se vlastitih navika, ali kada razbijete ovaj konkretan obrazac ponašanja same ćete sebe spasiti brojnih iskustava slamanja srca. I umjesto da pomognete njima, morat ćete pomagati same sebi.

‘A kako se spasiti od muškaraca koje treba popravljati?’

1. Prepoznajte ih. Znakove, osobine, ponašanja – sve to znate jako dobro. A jednom kada osjetite te loše vibracije, morate pobjeći. Ali ne kako biste skupile one komadiće, već samo pobjeći.

2. Pitajte prava pitanja. Prije nego što se upitate: ‘Kako ga mogu spasiti?’, upitajte se: ‘Kako mogu spasiti samu sebe?’ Nesebičnost je divna osobina, ali tanka je granica između nesebičnosti i prihvaćanja lošijeg nego što zaslužujete. Prihvatite činjenicu da je poredak ustvari jako bitan i da bismo uvijek sebi trebale biti na prvom mjestu.

3. Slijedite vlastiti instinkt. Jer, vaš vam je instinkt najbolji prijatelj; ako vam govori da nešto nije u redu, nemojte ostajati i pokušati popraviti ono što ne možete popraviti. Jer, ni vi ni bilo koja druga žena nikad neće moći popraviti muškarca koji nije pravi za nju.

4. Zapamtite tko ste. I što zaslužujete. A najvažnije je da ponovno naučite voljeti same sebe. Kad to napravite, više nećete prihvaćati muškarce koje trebate popravljati zato što ćete biti svjesne da su to muškarci koji će vas vjerojatno uništiti tijekom cijelog tog procesa.

Također, nikad nemojte mrziti ‘pogrešne muškarce’. Zahvalite im, jer da nije njih, vjerojatno nikad ne biste shvatile da vam je potrebna promjena. Jer takav muškarac će nam pokazati što moramo popraviti kod sebe samih. I zbog njega ćemo shvatiti da je svatko odgovoran za vlastite probleme i vlastitu sreću. Oni će nas naučiti da je ponekad u redu biti malo sebičan.

Moramo zahvaliti pogrešnim muškarcima, jer smo zbog njih sada spremne na one prave.”

Izvor: Elephant Journal

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 09:00 09.05.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr