Ispovijest

‘Da, postoji mnogo dobrih muškaraca na svijetu. Nisu svi isti, a generaliziranje baš i nije od pomoći’

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 10.01.2018 / Rubrika:
Foto: Hernán Piñera/flickr
0

Nekada stvarno mislimo i govorimo kako su svi muškarci isti. Ipak, ova je cura objasnila zašto to nije tako i zašto ne bismo trebale tako razmišljati

“Sve imamo tu prijateljicu koja stalno ponavlja kako su svi muškarci užasni i kako rade ovo ili ono. U stvarnosti, naravno, stvari nisu takve. Sigurno nije svaki muškarac na svijetu užasan. Ne branim muškarce, branim slomljena ženska srca.

Nismo isti

Ne vjerujem previše u nikakve zakone privlačnosti, ali vjerujem da ukoliko se fokusiraš na samo jednu stvar, onda samo tu stvar i vidiš. Ako se fokusiraš na loše muškarce, onda samo njih i vidiš. Bit ćeš u busu i vidjet ćeš muškarca koji te gnjavi, dok nećeš vidjeti ostalih 75 muškaraca. Ovo može biti poprilično naporno na spojevima, ako uočavate samo one muškarce koji su problematični.

Ako ste u vezi s muškarcem koji se prema vama ponaša ružno, vrijeme je da procijenite svoju vezu i način na koji razmišljate o muškarcima. Kada očekujete da će oni zakazati, onda ćete takvo ponašanje i prihvatiti u vezi.

A što kada netko kaže da su sve žene iste? Znam da nije isto. Ja sam bijesna feministkinja pa na ovo gledam s oprezom. Kako nam se sviđa kada muškarac ili žena kažu da su sve žene jako osjetljive ili da su sve žene lude. Mrzimo to jer to nije istina. Nema šanse da su sve žene iste po ičemu, baš kao što ni svaki muškarac nije isti ni u kojem pogledu.

Postoji mnogo dobrih muškaraca

Što kada se svađate s dečkom i koristite riječ ‘uvijek’? To je također laž. Iako se čini kako je moguće da netko istu stvar stalno ponavlja, to nije tako. Generaliziranje jednostavo nije od pomoći.

Istina je da postoji mnogo dobrih muškaraca na svijetu. Znam, jer sam i ja nekada mislila kako su svi muškarci isti, a onda sam si dopustila razmišljanje da možda nisu svi tako užasni. Odmah sam počela upoznavati one dobre, drage i ljubazne muškarce. Razmislite samo o nečijem tati koji je najbolji ili o dečku od neke vaše prijateljice koji se prema njoj odnosi s poštovanjem. Postoji još mnogo takvih muškaraca na svijetu.

Da, postoje dobri muškarci na svijetu i bilo bi nam od pomoći da postanemo svjesne toga. Svejedno, postoje i oni koji nisu toliko dobri i rade užasne stvari i ne smijemo to skrivati. Uvijek postoji određen razlog zašto žene kažu kako muškarci ne valjaju kao na primjer možda su doživjele neku vrstu maltretiranja ili nasilja od muškaraca i to se ne smije izbrisati.

Samo polako

Druga je stvarnost da seksizam i dalje postoji. Muškarci i dalje siluju. Ovo je užasna stvarnost o kojoj treba pričati. Ali, ni ovdje ne treba generalizirati. Čak i ako ste iskusile nekakvo nasilje, nemojte misliti kako su svi muškarci nasilni. Svijet nije pun loših muškaraca. Znam da je teško razmišljati tako, ali trebale biste.

Da, naravno, postoje dobri muškarci na svijetu. Stvarnost je da i ovi muškarci još moraju poraditi na sebi. Sada dok ovo pišem pitam se hoću li naljutiti mnoge. I ja sam prošla kroz traumu. Uzrokovala je u meni tugu i ljutnju koja je potrajala neko vrijeme. Važno je ostaviti prostora za preboljeti stvari, a onda promijeniti način razmišljanja. Možete krenuti i malim koracima, polako se otvarajući novim iskustvima, a istovremeno držati srce sigurnim. Možete raditi ovo kako želite.

Za sve vas koje ne volite muškarce i kojima je jednostavno dosta muškaraca govoriti kako su svi muškarci isti i užasni vam baš i ne pomaže. Zaboravimo na muškarce na sekundu i kako se oni osjećaju radi toga što govorite. Fokusirajmo se na vas. Ovo vam ne pomaže. Vidite samo ono loše i udaljavate se od možda nečeg prekrasnog, od značajne veze koja bi mogla biti savršena.”

Izvor: Thought Catalog 

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 10.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr