Nije im lako

I muškarci su žrtve nezdravih društvenih pogleda: Zbog ovoga ih često okrivljujemo, a oni ni krivi ni dužni

Piše: Žena Net / Vrijeme: 09:00 18.05.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Muškarci se osjćeaju prilično zbunjeno jer više ne znaju što se točno od njih očekuje

Osnaživanje žena, feminizam i sloboda ženske seksualnosti već neko vrijeme su najnormalnija pojava i ne stavljaju se pod upitnik, no paralelno s ovim pojavljuje se puno seksualnih stigmi i mitova usmjerenih ka muškarcima.

Oni su također često žrtve nezdravih društvenih pogleda koji sve pokušavaju strpati u kalupe, a ovo je šest primjera problema koje muče muškarce isto kao što muče i nas žene.

1. Percepcija vlastitog tijela

Problem s percepcijom vlastitog tijela ne muči samo žene, iako se tako često prikazuje. Muškarci koji su nesigurni u vlastiti izgled skrivaju se ispod široke odjeće, često su opsjednuti s količinom hrane koju unose, vježbanjem, uzimaju steroide…

Uobičajeno je čuti ženu kako govori svom dečku ili prijateljicama ‘osjećam se debelo’, ali muškarci pate u tišini. Potičemo žene da prigrle obline, a okrivljuje muškarce i medije za obožavanje konfekcijskog broja 0, ne obazirući se na to da su muškarci isto tako bombardirani slikama ‘savršenih’ tijela istog spola i primaju kritike od žena.

2. Manjak samopoštovanja

Možda ovo zvuči blesavo, ali muškarci su također žrtve psihičkog zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja, baš kao i žene. Ovo jako ruši samopouzdanje, samo što se u muškim krugovima o tome ne govori jer muškarac ‘ne pokazuje emocije’ i ‘njega ništa ne brine’. Zabluda, naravno.

3. Stroge rodne uloge i identitet

Prije pedeset, šestdeset godina, rodna pravila bila su vrlo jednostavna. Muškarci su radili i nosili kruh na stol, dok su žene bile doma i odgajale djecu, čistile, kuhale. Danas je situacija drukčija jer žene rade pa se više muškaraca prima kućanskih poslova.

Premda oba spola ovaj drugi ‘poredak’ smatraju prihvatljivim i ravnopravnim, muškarci su još uvijek zbunjeni zbog neodređenih poruka koje dobivaju. Neke žene smatraju da muškarcima nije mjesto u kuhinji, dok druge to očekuju.

4. Pravila dejtanja

Mnogi muškarci su odgojeni da ženama pristupaju prvi, no već neko vrijeme se zagovara ženska inicijativa u tom aspektu života. I to se ne odnosi samo na pozivanje na spoj već i plaćanje kave, kina ili večere.

Frajeri su odahnuli što više nemaju ovaj pritisak, no zbunjenost koja dolazi s time uzrokuje napetost u drugim područjima odnosa. Važno je da muškarci govore o onome što ih muči i konačno počnu postavljati pitanja.

5. Seksualne veze

Ne samo da žene iniciraju pozive van već i seks, prijatelje s povlasticama itd. S jedne strane radi se obostranom zadovoljstvu, ali s druge ovo je itekako zbunjujuće za muškarce. Odmalena nas uče da nije primjereno da žena tako slobodno iskazuje svoju seksualnost pa kada do toga dođe, ne znamo kako reagirati.

Lijepo je kad žene pokreću stvari, ali to ne isključuje muškarce i njihovu inicijativu u svemu tome.

6. Ovisnost o pornićima

Heteroseksualni muškarci najviše su ismijavani zbog njihove ‘ovisnosti’ o seksu, pornićima i masturbaciji, što su potpuno prirodne seksualne želje. Oni koje njihove žene ili djevojke uhvate da gledaju filmove za odrasle odmah se smatra lagano poremećenima. Jer zašto bi on gledao porniće ako ima bolju polovicu? A zašto ne bi?

Gledanje porno uradaka i masturbacija ne znači apsolutno ništa osim to da je u tom trenutku bio napaljen i odlučio se zadovoljiti. Druga je stvar ako to utječe na kvalitetu seksa s partnericom. Ali hej, žene to isto rade samo o tome ne pričaju ;)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 09:00 18.05.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr