Budi na oprezu

‘Gaslighting’ je vrlo opasan način psihičkog i emocionalnog zlostavljanja: Provjeri jesi li žrtva ili manipulatorica

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 08.01.2018 / Rubrika:
Foto: Youtube Screenshot/void alison
0

Iako je najčešće prisutno u romantičnim odnosima, može se pojaviti na poslu ili u politici

Mnoge oblike emocionalnog i pshičkog zlostavljanja teško je prepoznati kada smo zaljubljeni u osobu koja je zapravo veliki manipulator. Ne pada nam na pamet da nama partner stalno manipulira i ispire nam mozak lažima i nabijanjem krivnje kako bi prikrio vlastitu nesigurnost i nahranio se našom nemoći.

No, ‘gaslighting’ se ne događa samo u romantičnim odnosim, nego i na poslu te u politici. Ovakav oblik toksičnog ponašanja dobio je naziv po filmu ‘Gaslight’ iz 1944. godine u kojem frajer pokušava uvjeriti svoju ženu da je luda i srozava joj samopouzdanje i vjeru u sebe.

Preston Ni, piše Babe, jako dobro je objasnio ovaj pojam u svojoj knjizi ‘How to Successfully Handle Gaslighters and Stop Psychological Bullying’ i naveo sedam glavnih pokazatelja da imaš posla s manipulatorom, odnosno ‘gaslighterom’:

1. Laganje i preuveličavanje problema

‘Gaslighter’ obično stvara negativnu atmosferu i širi negativne informacije o određenoj osobi direktno u njezino lice i drugima oko nje. Ovakvo ponašanje se manifestira na sljedeće načine: kada frajer kaže “Moja cura je gubitnica i treba to znati” ili kad poslodavac kaže zaposleniku “Tvoj rad je gubitak vremena i resursa. Kako uopće opravdavaš svoje zaposlenje?”.

2. Ponavljanje

Jedna taktika gaslightinga u kojoj je osoba koja ugnjetava drugoga stalno u ofenzivi jest ponavljanje laži dok one ne postanu činjenice. Time kontrolira razgovor i dominira odnosom.

3. Eskaliranje

Kada se manipulatora prozove zbog laži, on će odmah naći argument kako bi pojačao svoj napad. To znači da će uvijek poreći bilo kakva zlodjela s njegove strane ili opovrgnuti dokaze koje povrijeđena strana možda ima protiv njega. Manipulator će se opet zaplesti u laži, krivit će druge oko sebe i pokušati zbuniti žrtvu. Jedna žena je ispričala Niju: “Kada sam uhvatila dečka kako šalje seksi poruke drugoj ženi, hladno je rekao da to nije učinio i da sam si sve umislila. Nazvao me ludom kujom”.

4. Oslabljivanje žrtve

Iako će se u početku žrtva pokušati braniti, ponašanje manipulatora će ju izmoriti i obeshrabriti. Falit će joj samopouzdanja, dat će otkaz, ‘pojest’ će je pesimizam, strah i sumnja. Ako netko drugoga konstantno zlostavlja na ovaj način, žrtva će sve više sumnjati u vlastitu vrijednost, identitet i stvarnost.

5. Ovisnost

Napadač će voditi računa o tome da je žrtva stalno nesigurna i tjekobna i da se potpuno psihički i emocionalno oslanja na njega. Nije li ovo toksičan i ovisan odnos? Naravno da jest. “Gaslighter daje priznanje, odobrenje, poštovanje i sigurnost, a isto tako ima moć sve to oduzeti. Ovisan odnos temelji se na strahu, ranjivosti i marginalizaciji”, obajsnio je Ni.

6. Lažna nada

Manipulativni ljudi nisu glupi i sigurno shvaćaju da im konstantna negativnost ne ide na ruku. Povremeno će prema svojim žrtvama biti lažno uljudni i suosjećajni, dajući im lažnu nadu da ‘oni i nisu tako loši’, ‘stvari će se popraviti’ ili ‘dat ćemo ti još jednu šansu’.

Ni kaže da je ovo obično samo proračunat potez manipulatora kako žrtva ne bi bila više na oprezu, a tada počinje sljedeća runda mučenja.

7. Dominacija i kontrola

‘Gaslighting’ predstavlja potpunu kontrolu nad pojedincem, grupom ili timom. “Manipulator zapravo drži svoje žrtve na uzici i može ih iskorištavati kako ga je volja za povećanje svoje moći i osobne koristi”, objašnjava Ni.

Ako si i ti žrtva takvog začaranog kruga, najbolje što možeš napraviti jest maknuti se od takvih osoba zbog očuvanja vlastitog integriteta, mentalnog i fizičkog zdravlja.

Isto tako, ako si ti manipulatorica, stani i razmisli što zapravo dobivaš takvim ponašanjem? Možda nisi ni svjesna da drugima uništavaš život, a zbog čega? Da bi prikrila vlastitu nesigurnost i strah? Zar misliš da ima smisla tako živjeti? Zapamti da najviše štete zapravo radiš sebi i da ti se sve to kad tad može vratiti. Bolje se potrudi biti bolja osoba. Zdravije je ;)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 08.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr