Facebook bonton

Ako si u vezi ili ti se netko sviđa, definitivno trebaš zapamtiti ovih 10 pravila bontona na Facebooku

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 28.11.2017 / Rubrika:
Foto: Brooke Cagle/Unsplash
0

Neke stvari definitivno trebaju ostati u četiri oka, a ne završiti na nečijem Facebook zidu

Koliko su društvene mreže korisne, toliko mogu postati i opasne u smislu da na njima otkrivamo puno više nego što trebamo. Ne radi se samo o privatnim informacijama poput broja mobitela ili adrese nego i o preferencijama i tajnama koje ne treba svatko znati.

Evo koja bi pravila o međuljudskim odnosima trebala poštivati ako si aktivna korisnica Facebooka:

1. Status o vezi je zajednička odluka

Jako puno problema može proizaći iz jednostrane promjene statusa veze na Fejsu, bilo da se radilo o friškoj vezi ili prekidu. Ako samo jedno od vas stavi da je slobodno, a drugi partner nema pojma o tome, pitat će se što se dešava i nastat će cijela drama.

Također, ako staviš da si u vezi, a on ne želi da se vaš odnos definira i postane služben, može doći do nerazumijevanja i ljutnje s njegove strane. Zašto uopće javno objavljivati da si u vezi? To je relevantan podatak samo za one s kojima si bliska.

2. Sasvim je ok tražiti nove prijatelje preko već postojećih

Ali nije ok ako ležerno preskočiš kontaktirati ‘posrednika’ i nekome nepoznatome pošalješ zahtjev za prijateljstvom samo zato jer si ga vidjela na listi frendova svoje frendice. Bit će čudno.

3. Pitaj prije nego pošalješ zahtjev bivšem dečku od frendice ili bilo kome s kim je bila bliska u romantičnom ili seksualnom smislu

To je jednostavno dio prijateljskog kodeksa koji se ne smije kršiti.

4. Ne šalji zahtjev za prijateljstvom tipu s kojim tvoja frendica dejta ako se već od prije ne poznate

Ako to napraviš, frendica ti može postati sumnjičava i pomisliti svašta. Obuzdaj svoju znatiželju.

5. U redu je ostati prijatelj na Fejsu s nekime koga si viđala

Ako se odlučite više ne viđati ili prekinete, ne moraš ga odmah brisati s Fejsa. Ipak smo odrasli ljudi pa je dobro da se tako i ponašamo.

6. Izbjegavaj stavljati statuse, slike, videe ili slične stvari o propaloj vezi

Vjeruj nam, malo koga zanima da je tvoj sada već bivši dečko bio š**ak. Ako trebaš savjet i nečiju reakciju, obrati se bliskim osobama, ne publici na Fejsu, samo zato da bi se ispucala.

7. Neke informacije zadrži za sebe

Fotke koje otkrivaju previše drži u privatnoj kolekciji, a ljutnju prema bivšem dečku ili frendici zadrži za sebe. Isto tako, ne moraju svi znati da si se sinoć ‘ubila’ od alkohola.

8. Trebaš znati razliku između postanja na nečiji zid i privatnih poruka

Pitanja ‘I, kako je bilo jučer?’ definitivno ne trebaju završiti na zidu tvoje frendice, baš kao ni izljevi ljubavi tvom partneru ili poziv na druženja. Zato služi inbox ;)

9. Facebook zid nije mjesto za privatnu terapiju ili svakojaka priznanja

Ako nekom frajeru želiš priznati da ti se sviđa, neće biti baš simpatično da mu to obznaniš na zidu. Bolje da mu to kažeš uživo ili preko poruka, zar ne?

10. Nema smisla napraviti lažan profil samo da bi špijunirala svog bivšeg

Možda ti se ovo čini kao dobra ideja, ali tako samo gubiš vrijeme i tratiš dragocjene trenutke na osobu koja je s razlogom izašla iz tvojeg života. Posveti se nečemu drugom jer ako sazna da ovo radiš, moguće da ćete postati stranci u pravom smislu riječi.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 28.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Ispovijest

‘Zbog seksa na radnom mjestu gotovo sam izgubila posao, ali nikad nisam požalila zbog toga’

"Počeli smo se ljubiti, što je ubrzo preraslo u pipkanje, a zatim sam mu otkopčala hlače i spustila se na koljena. Bili smo ondje gdje i trebamo biti iz čisto poslovnih razloga, tako da smo pomislili kako nikome nećemo nedostajati ako nas ne bude nekoliko minuta dulje. Ja sam bila za, a uzbuđivala me i ta mala doza opasnosti. Nekoliko trenutaka nakon čula sam kako se otvaraju ulazna vrata"

Povratak na Net.hr