PRIPREME SU POČELE

ZBOG ZLOSTAVLJANJA I DISKRIMINACIJE: Zagrebački učenici dobivaju školske uniforme?

Gradski Ured za obrazovanje, kulturu i sport uputio je ravnateljima zagrebačkih osnovnih škola dopis u kojemu ih obavještava o tome da pokreću inicijativu za uvođenje školskog kodeksa odijevanja, tj. školske odore za učenike, piše dnevnik.hr.

Kako navodi Ured, Gradu je u interesu da školama omogući da održe ‘status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolazi, rasterećeno brine o socijalnim razlikama među vršnjacima’.

Borba protiv diskriminacije

Ističu kako se ‘inicijativom o uvođenju školske odore u osnovne škole grada Zagreba želimo pomoći i roditeljima u njihovim nastojanjima da, kupovanjem skupe i markirane odjeće i obuće ili ostalih predmeta koj ističu vidljive socijalne razlike među djecom, zaštite svoju djecu od svih oblika zlouporabe, nasilja, diskriminacije, zlostavljanja ili zanemarivanja od strane vršnjaka’.

Svaka škola sama će dizajnirati odoru

Svaka bi škola mogla samostalno dizajnirati odoru, a sredstva za njihovu izadu i nabavu osigurala bi se u proračunu grada Zagreba, navodi se u dopisu. Odora bi trebala biti jednostavna, udobna za nošenje, prilagođena godišnjem dobu te bi se njome trebalo istaknuti pripadanje određenom razrednom odjelu ili školi u cjelini. Obrazac s prijedlozima škole bi trebale dostaviti najkasnije do 15. veljače 2017. godine.

Povratak na Net.hr