Zapadni dio Zagreba u ritmu jazza i bluesa

Zagrebačka jazz i blues scena uskoro će postati bogatija za jednu kvalitetnu koncertnu destinaciju. U subotu, 17. studenog s početkom u 20.30 sati počet će prva Jazz & Blues večer i to u prostoru nekada vrlo popularnog prostora, Kino dvorani Kinoteka.

U prvom dijelu večeri publici će se predstaviti Jazz Room Trio (Vojkan Jocić, Tihomir „arco“ Hojsak i Gjoni Kolja), a nakon 60 minuta ‘svirke’ i 20-tak minute stanke sljedećih sat vremena izvrsnog bluesa publici će priuštiti Delta Blues Duo (Tomi Novak i Kreš Oremuš).

Renomirani glazbenici okupljeni u navedenim glazbenim sastavima sasvim će sigurno publici pružiti ugodnu večer ispunjenu jazzom i bluesom.

Jazz Room Trio

Čine trojica eminetnih višestruko nagradjivanih hrvatskih glazbenika. Vojkan Jocić na saksofonima sa efektima, Tihomir “arco” Hojsak na kontrabasu sa efektima te bubnjar Kolja Gjoni. Trio izvodi originalnu glazbu te post bop standarde. Kao stalni članovi raznih medjunarodnih bandova odlučili su modernu glazbu približit zagrebačkoj publici. Po mišljenju raznih recezenata i glazbenika jedini ansambl u Hrvatskoj s prizvukom New York underground scene.

Delta Blues Duo

Tomi Novak & Krešo Oremuš country blues duo nastao je po uzoru na legenderne blues duete poput John Cephas and Phil Wiggins dua ili Sonny Terry and Brownie Mcghee delta blues dua. Ovo dvoje domaćih blues glazbenika posvetili su delta bluesu dobar dio svojih života i ono što krasi njihove nastupe jest upravo izvorna autentičnost koju možemo čuti na njihovim nastupima gdje duo plovi rijekom Mississippi i slušatelja vodi na nezaboravno putovanje kroz rane stilove velikih blues majstora (W. Brown, Skip James, Son House, Lerroy Carr, M. Waters). Radi se najviše o slobodnoj interpretaciji delta i country blues standarda, pokoji spiritual, ali i autorskih kompozicija. Svirajući zajedno u bendu R. J. Backbone s čijim su članovima snimili i nosač zvuka “Yonder comes the blues”, kojim su odnijeli i prvu nagradu na 1st. Croatian Blues Challengeu u kategoriji najbolji CD, nastupili su i na svjetskom natjecanju u Memphisu i bili proglašeni najboljim blues bandom kluba Rum Boogie i tako zaslužili veliko priznanje te kvalifikacije i sudjelovanje na Blues Kings of Beale Street, kao jedini strani band (doduše s amerikancem R. Johnsonom na čelu) od 13 izabranih (bilo je sveukupno tristotinjak izvođača). Tako je ovaj dvojac i započeo glazbenu suradnju, dijeleći hotelsku sobu u Memphisu, pripremajući se za večernji koncert u New Daisy rodila se ideja o blues duu.

Povratak na Net.hr