Stižu praznici, provedite ih uz program kina Europa!

Tijekom i nakon nadolazećih božićno-novogodišnjih blagdana posjetitelje kina Europa očekuje bogat filmski program, uz mnogo noviteta, nagrađivanih filmova i novih radova uspješnih redatelja.

U četvrtak, 26. prosinca na program stiže film Samo ljubavnici preživljavaju (Only Lovers Left Alive’) Jima Jarmuscha, kultnog imena američke nezavisne kinematografije. Film u kojem glavne uloge tumače Tilda Swinton, Mia Wasikowska i Tom Hiddleston kombinacija je romantične drame i filma o vampirima.

Kao i većina drugih Jarmuschevih filmova, i ovaj prati dvoje društvenih outsidera – vampira čija se sofisticiranost i stoljećima skupljano intelektualno naslijeđe sve manje uklapa u današnjicu. Sam redatelj o filmu, premijerno prikazanom na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, kaže sljedeće: “Adam i Eva predstavljaju metafore za sadašnje stanje ljudskog života – oni su fragilni i ugroženi, osjetljivi na sile prirode, kao i na ograničena shvaćanja onih koji posjeduju moć”.

Uz redovan kino program, u subotu, 21. prosinca očekuje nas i jedno posebno filmsko događanje; tog dana, naime, u kinu Europa te u 24 nezavisna kina diljem Hrvatske proslavit će se početak zime kroz inicijativu ‘Najkraći dan u godini – Prvi maraton kratkometražnih filmova’. Publika će tokom dana, od popodnevnih do večernjih sati, u velikoj dvorani i dvorani Müller besplatno moći pogledati domaće kratkometražne igrane, animirane, dokumentarne i dječje filmove. U sklopu programa prikazat će se i retrospektiva kultnih dokumentaraca Krste Papića.

Događaj organizira Hrvatski audiovizualni centar kao dio međunarodne manifestacije ‘Le Jour le plus Court (Najkraći dan)’, pokrenute u Francuskoj s ciljem promoviranja stvaralaštva kratkometražnog filma na dan zimskog solsticija.

Nakon Nove godine, od 2. siječnja, na programu će se naći i gruzijsko-njemačko-francuski film U procvatu (‘In Bloom’), pobjednik ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Film govori o četrnaestogodišnjim djevojčicama koje su prisiljene, uslijed teške post-sovjetske svakodnevice u Gruziji te krute i često okrutne tradicije, naglo odrasti. U četvrtak, 9. siječnja na program dolaze Nulti teorem i Nimfomanka.

Novi film bivšeg člana skupine Monty Phyton Terryja Gilliama, ‘Nulti teorem’ (The Zero Theorem’), na tipičan Gilliamov originalan i vizualno impresivan način govori o svijetu budućnosti, svijetu tehnologije i otuđenosti u kojem usamljeni kompjutorski genij nastoji riješiti teorem i otkriti smisao postojanja svijeta. U glavnoj je ulozi dvostruki oscarovac Christoph Waltz, a jednu od uloga tumači i Tilda Swinton. Prvi dio filma kontroverznog danskog redatelja Larsa von Triera, ‘Nimfomanka’ (‘The Nymphomaniac’), priča je o divljoj Joe: samoprozvanoj nimfomanki koju glumi Charlotte Gainsbourg. Drugi dio ovog filma, koji propituje teme ‘ekscesnog’ seksualnog ponašanja, prikazivat će se na programu kina ubrzo nakon prvog dijela.

U međuvremenu posjetitelji mogu pogledati i filmove s aktualnog programa: film ‘Hannah Arendt’ o čuvenoj židovsko-njemačkoj političkoj teoretičarki i njezinom praćenju tzv. ‘suđenja stoljeća’ nacističkom zločincu Adolfu Eichmannu, novi film kultnog američkog redatelja Woodyja Allena Jasmine French’ (‘Blue Jasmine’), ovogodišnji pobjednički film kanskog festivala ‘Adelin život’ (‘Blue is the Warmest Colour’) te film ‘Visoka modna napetost’ u režiji Filipa Šovagovića.

Informacije o programu kina Europa i raspored svih projekcija dostupni su na http://www.kinoeuropa.hr.

Povratak na Net.hr