Ne propustite izložbu Preskočimo granice u Tiflološkom muzeju

Izložba Preskočimo granice koja će biti otvorena u Tiflološkom muzeju predstavit će povijesni pregled bavljenja sportom slijepih osoba. Uz rana svjedočanstva o terapeutskoj primjeni tjelovježbe kod slijepih na izložbi će prvenstveno biti zastupljeni eksponati iz domene tradicionalnih sportova slijepih: šaha, goalballa, kuglanja i atletike

Bavljenje tjelesnom rekreacijom i sportom važno je za sve, a za osobe s invaliditetom ono predstavlja višestruku dobrobit. Utjecaj je dvojak. Osobe s invaliditetom koje su se bavile sportom postupno ali veoma uspješno mijenjale su percepciju društva prema invalidnosti, a istodobno su mijenjale i odnos prema vlastitim ograničenjima.

Tako se od osamdesetih godina 20. stoljeća u svjetskim okvirima razvija široki pokret u sklopu kojega se sve više osoba s invaliditetom rekreacijski i natjecateljski uključuje u sve više sportskih disciplina.

Uz tradicionalne sportove poput šaha, atletike, kuglanja, goalballa itd. osobe s invaliditetom i njihove organizacije kreiraju pravila, rekvizite i kategorije za čitav niz novih sportskih disciplina i natjecanja po uzoru na sportove i natjecanja za osobe bez invaliditeta.

Upravo kroz uspjehe sportaša s invaliditetom društvo se u pozitivnom kontekstu upoznalo s dostignućima za koja se mislilo da su neostvariva. Zahvaljujući tome, pozornost se zajednice od hendikepa, odnosno ograničenja osoba s invaliditetom usmjerila prema njihovim iznadprosječnim sposobnostima.

Odabrani predmeti iz fundusa Tiflološkog muzeja predstavljeni na ovoj izložbi potvrđuju relativno dugu i bogatu tradiciju sportskih aktivnosti slijepih osoba u Zagrebu i Hrvatskoj.

Uz rana svjedočanstva o terapeutskoj primjeni tjelovježbe kod slijepih na izložbi su prvenstveno zastupljeni eksponati iz domene tradicionalnih sportova slijepih: šaha, goalballa, kuglanja i atletike.

Kao integralni dio postava izložbe bit će prikazan film redatelja Dejana Aćimovića, Hrabro i na rezultat o slijepom paraolimpijcu Petru Bešliću, natjecatelju na POI u Pekingu.

Cilj izložbe je senzibilizirati javnost za sportske rezultate slijepih i ostalih osoba s invaliditetom, koji su često ostvarivani uz iznimne napore te na taj način ukloniti predrasude o ograničenim mogućnostima invalidnih osoba, osobito pri bavljenju sportom.

Otvorenje izložbe pod nazivom Preskočimo granice bit će u četvrtak, 8. studenoga 2012. u 18 sati, u Tiflološkom muzeju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr