STRUČNJACI SU ZBUNJENI

ZAČELA BEZ POMOĆI MUŽJAKA: Najstarija zmija položila sedam jaja iako se barem dva desetljeća nije parila

62-godišnji kraljevski piton u zatočeništvu vjerojatno je najstarija poznata zmija koja je položila jaja bez pomoći mužjaka

Najstarija zmija u zatočeništvu zbunila je stručnjake nakon što je položila jaja bez pomoći mužjaka. 62-godišnji kraljevski piton polegao je sedam jaja u zoološkom vrtu Saint Louis u Missouriju, unatoč tome što se barem dva desetljeća nije pario, javlja Independent.

Rođenje je bilo utoliko neobičnije jer ne samo da se vjeruje da je piton najstarija živa zmija, već i vrsta koja obično prestaje polagati jaja mnogo prije nego što napune šezdesetu. “Ona bi definitivno bila najstarija zmija koju znamo u povijesti koja je položila jaja”, rekao je Mark Wanner, upravitelj herpetologije u zoološkom vrtu.

Možda je neobično, ali nije rijetko da se pitoni aseksualno razmnožavaju. Zmije ponekad čuvaju spermu zbog odgođene oplodnje, dodao je Wanner.

JOŠ NISU NAŠLI PITONA KOJI JE POBJEGAO VLASNICI U ZAGREBU: ‘Ako vidite Zoe, nemojte ju dirati, samo nas nazovite’

Genetsko uzorkovanje

Neimenovani piton položio je jaja 23. srpnja. Tri jaja su u inkubatoru i očekuje se da će se izleći u roku od mjesec dana, dva su iskorištena za genetsko uzimanje uzoraka, a zmije u druga dva jaja nisu preživjele, izvijestio je St Louis Post-Dispatch.

Genetsko uzorkovanje pokazat će jesu li jaja nastala razmnožavanjem ili aseksualno, što se naziva fakultativna partenogeneza. Jedini drugi kraljevski piton u zoološkom vrtu je mužjak, star oko 31 godinu. Ženku je zoološkom vrtu darovao privatni donator 1961. godine.

Ona je 2009. položila jaja koja nisu preživjela. 1990. godine također je položila jaja, ali ona su možda bila začeta s mužjakom jer su zmije bile zajedno u kanti dok su im čuvari u to vrijeme čistili kaveze.

ZAGREBAČKA POLICIJA OBJAVILA DETALJE UHIĆENJA TIJEKOM KOJEG SU ZAPLIJENILI PITONA: ‘Naši policajci bili su u opasnosti…’

Povratak na Net.hr