UH...

TREBA IMATI ŽELUDAC: Što jedu vojnici na diljem svijeta?

Vojnici na raznim zadacima diljem svijeta, često nemaju pristup regularnoj prehrani te među svojom opremom nose i vrlo ograničen meni unaprijed pripremljene hrane koja može izdržati dulje vrijeme bez kvarenja.

U međunarodnoj vojnoj terminologiji takvi obroci nazivaju se MRE ili Meals Ready to Eat.

No, što se nalazi u takvim obrocima?

U kanadskoj vojsci jedno od takvih jela su primjerice, canelloni od piletine. Uz njih je pakirano i hamburger pecivo, kolačić od datulja, sušena govedina i Snickers čokoladica.

Japanci su puno jednostavniji, sa sobom na teren nose curry s običnom rižom, svinjetinom i nekom vrstom kobasice.

Britanci također nemaju pretrpane pakete. Njihovi obroci se sastoje od složenca od janjetine, krumpira, mrkve i graška te pudinga od karamele.

Odobrio NATO

Nijemci dobivaju MRE odobren od strane NATO, tako bar piše na pakiranju u kojem se nalazi stir fry s tofuom i hamburger u umaku od rajčice, sportski napitak, kava, kruh, keksi, čaj, šećer, čokolada, žvakaća guma i tablete za pročišćavanje vode koje se koriste samo kad vojnik nije u mogućnosti prokuhati vodu, krekeri, voćna krema i neka vrsta konzerviranog mesa.

Među američkim vojnicima na lošem je glasu MRE paket u kojem je glavna namirnica omlet od sira i povrća. Uz omlet dolazi i prah za cappuccino, pogačica, jabukovača, müsli, te vrećice mješavine jabuka i svojevrsne šalše.

U Aziji su jednostavni

Švedski vojnici dobivaju, primjerice, paket orijentalne piletine s kus-kusom za čiju pripremu im je potrebna samo vruća voda. Uz to ide i energetska pločica, maslac od kikirikija, kava, žvakaća guma, bomboni i punozrnati kruh.

 

Norvežanima se pak, pakira, klasično indijsko jelo, tikka masala od piletine uz koju dolazi pekemz od višanja, čokoladica, energetski napitak s okusom maline, kakao prah, instant kava, proteinska pločica s karamelom, punozrnati krug i žvakaća guma.

 

Estonci se okrepljuju gulašem iz konzerve, sušenim voćem, prahom za napitak okusa breskve, kavom, šećerom i krekerima.

Paketi singapurskih vojnika skromni su poput onih japanskih, a sastoje se od mongolskih rezanaca, piletine masala s rižom i desertom napravljenim od kikirikija i korijena lotusa.

Povratak na Net.hr