IMA I TOGA...

ŠVICARCI VEGANKI ODBILI ZAHTJEV ZA DRŽAVLJANSTVOM NA ORIGINALAN NAČIN: ‘Ne može, iritantna si!’

Nancy Holten (42) kao dijete se preselila iz Nizozemske te sada ima dvoje djece, oboje švicarskog državljanstva. No, kad se ona prijavila za postupak dobivanja državljanstva, mještani Gipf-Oberfricka u kantonu Aargau odbili su njen zahtjev.

Gospođa Holten je veganka i aktivistica za prava životinja čije su dosadašnje akcije iznervirale njene sumještane. Ona je, između ostalog, tražila zabranu stavljanja zvona oko vrata krava. ‘Životinje nose oko vrata pet kilograma. To uzrokuje trenje u ostavlja rane na koži. A zvuk zvona proizvodi buku u visini stotinjak decibela što je usporedno s pneumatskom bušilicom’, govorila je Holtenova.

Mještani kažu kako gospođa Holten ne zaslužuje državljanstvo jer ne poštuje njihovu tradiciju i običaje. Predsjednica lokalnog ogranka Švicarske narodne stranke, Tanja Suter, rekla je kako gospođa Holten ima ‘dugačak jezik’ te da joj ne žele odobriti zahtjev za državljanstvom jer ih ‘nervira i ne poštuje običaje’.

Holtenova je vodila i još nekoliko kampanja protiv švicarskih običaja kao što je zvonjava crkvenih zvona, utrka svinja i lov.

Lokalno stanovništvo često ima pravo glasa u slučaju prijava za državljanstvo, o kojima odlučuje lokalna i regionalan samouprava, a ne federalna vlada.

Povratak na Net.hr