KAKVA ŽRTVA

SAMO JEDNA VRSTA LJUDI SPREMNA JE NA OVAKVE POTEZE: Tip dopustio da ga izbode na tisuće komaraca, ali ima itekako dobar razlog za to

Znanstvenik priznaje kako ubodi komaraca ponekad mogu biti bolni i da se uvijek suzdržava od češanja

Entomolog sa Sveučilišta u Melbourne svakodnevno dopušta tisućama komaraca da ga grizu za ruku kako bi ih nahranio za istraživanje iskorjenjivanja denga groznice, piše Oddity Central.

Dr. Perran Stott-Ross dugi niz godina uključen u istraživanje komaraca, pokušavajući pronaći učinkovite načine za suzbijanje širenja denga virusa koji komarci prenose na ljude. Jedna od obećavajućih strategija bila je zaraza rojeva komaraca Wolbachijom, bakterijom koja prirodno blokira prijenos denga groznice i prenosi se na generacije komaraca.

Kako bi nastavio s tim istraživanjem, dr. Stott-Ross mora motriti tisuće krvopija, a kao kompenzaciju nudi im svoju ruku kao švedski stol.

Australski znanstvenik prvi je put privukao pozornost javnosti u ožujku, kada je tvitao fotografiju svoje ruke prekrivene ubodima nakon što je navodno nahranio rekordnih 5.000 ženskih komaraca. Priznaje kako ubodi ponekad mogu biti bolni i da se uvijek mora suzdržati od češanja.

“Rekordni dan hranjenja komaraca. Oko 5.000 ženki je nahranjeno, a izgubljeno je 16 mililitara krvi”, napisao je uz fotografiju koja je zapanjila javnost.

Gledajući neke od fotki i snimki koje je Perran objavio na svome Twitteru, logično se zapitati je li razvio imunitet na bol i iritaciju koje dolaze s ubodima komaraca.

Povratak na Net.hr