TEŠKO ZA ČITATI

PRONAŠAO PORUKU KOJA JE 80 GODINA BILA SKRIVENA U STROPU CRKVE: U njoj su bili jezivi savjeti za buduće generacije

Četiri muškarca koja su potpisala poruku opisala su mračna vremena u kojima su živjela

Radnik koji je obnavljao crkvu u belgijskom gradu Antwerpenu u stropu je pronašao skrivenu poruku iz 1941. godine.

Listić papira bio je presavijen i pažljivo spremljen u kutiju od šibica koja je ugurana u centralni ukras na stropu crkve sv. Jakova.

RAZBILI ZID PA NAŠLI 23 GODINE STARU PORUKU: Par je odlučio renovirati kupaonicu, što se očito nije svidjelo bivšim vlasnicima

Poruka je napisana 21. lipnja 1941., a u njoj su potpisana četiri muškarca – John Janssen, Jul Gyselinck, Louis Chantraine i Jul Van Hemeldonck. U svojim zapisima opisali su mračna vremena u kojima su živjeli, kao i loše radne uvjete. Ostavili su i neke savjete budućim generacijama.

“Strop je restauriran 1941. godine, a kad ga se sljedeći put bude moralo restaurirati, mi više nećemo biti među živima. Želimo reći budućim generacijama da nismo imali sretan život. Proživjeli smo kroz dva rata, onaj 1914. i onaj 1940., a i to nešto vrijedi, zar ne? Radimo ovdje na rubu gladi, izrabljuju nas za par novčića i gotovo nimalo hrane”, stoji u poruci.

“Želimo dati savjet za buduće generacije, kad nastupi novi rat. Spremajte veće količine hrane poput riže, kave, brašna, duhana, graha i žita kako biste preživjeli. Uživajte u životu najbolje što možete, a ako je potrebno oženite se ponovo. Za one koji su već u braku: čuvajte svoju obitelj. Pozdrav”, napisali su u poruci koja je mnoge dirnula.

Povratak na Net.hr