OTIŠLI SU PREDALEKO

POTPUNO LUDA IDEJA! Pazite kako će ova država spriječiti varanje na prijemnim ispitima

Vlasti su usvojile kontroverznu mjeru kako bi spriječile varanje velikih razmjera koje se dogodilo 2017.

Više od 500.000 sudanskih maturanata će tijekom rujna polagati sveučilišni prijemni ispit. Da bi se spriječili varanje i prepisivanje, vlasti su odlučile isključiti mobilni internet u cijeloj zemlji na tri sata svaki dan, piše Oddity Central. Svakoga dana do 24. rujna, 13 milijuna Sudanaca od 8 do 11 sati neće moći koristiti mobilni internet.

Ovo nije prvi put da su vlasti usvojile sličnu odluku. Naime, Sudan ima dugu povijest isključivanja interneta tijekom prosvjeda kako bi poremetili koordinaciju sudionika, ali ove godine koriste ga kao mjeru za sprečavanje “varanja velikih razmjera” tijekom prijemnih ispita za fakultete.

U srijedu u 8 sati ujutro stanovnici Sudana shvatili su da im usluga mobilnog interneta ne radi, iako su uredno platili svoje račune. Nakon što su zaprimili tisuće žalbi, operatori su objavili da su vlasti naredile svakodnevno gašenje mobilnog interneta do 24. rujna kako maturanti ne bi varali na ispitima.

Prema novinskoj agenciji EFE, kontroverzna mjera je donesena kako bi se spriječilo varanje velikih razmjera koje se dogodilo 2017., kada su ispitna pitanja procurila na internetu, a Ministarstvo obrazovanja moralo je organizirati drugi prijemni ispit.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr