UNOSNI AUTOPORTRET

PETA PODIGLA TUŽBU: Traži da se majmunu priznaju autorska prava na selfie

Majmun Naruto uskoro bi mogao dobiti račun u banci. Na taj račun mogli bi mu biti uplaćeni novci, kao rezultat tužbe zbog povrijeđenih mu autorskih prava. Naime, Naruto je “okinuo” nekoliko selfija u rezervatu Tangoto, dok fotograf nije gledao. Majmunski selfie je postao senzacija, a na fotografiju su zaradili mnogi, samo ne on, pravi vlasnik autoportreta.

Tako barem misle u PETA-i. Zato su odlučili podignuti tužbu kako bi zaštitili autorska prava majmuna Naruta. Vjeruju kako imaju dobre argumente i da bi zarada od korištenja majmunskih selfija jedinu korist trebao imati on, Naruto.

U svojoj tužbi PETA je navela kako je serija fotografija nastala bez asistencije fotografa i vlasnika opreme David Slatera. Naruto je sam uslikao sebe, pojašnjavaju. Na sudu u San Franciscu žele dokazati kako Naruto ima ista prava na korištenje i zaradu od svojih fotografija, kao i bilo koji drugi autor.

U razgovoru za Reuters, fotograf Slater rekao je kako ga PETA-ina tužba nimalo ne zabavlja, već ju smatra trikom za privlačenje publiciteta.

“U svojoj knjizi zagovarao sam prava životinja, ali pri tomu nikada nisam mislio na ona autorska”, kazao je britanski fotograf.

PETA je, zbog povrede prava tužila Slatera i dvije koorporacije, jer su tiskali knjigu sa Narutom na naslovnici, a da majmunu nisu isplatili ni centa.

Povratak na Net.hr