KAKO JE TO MOGUĆE?!

‘OVO NIJE GIF’: Najbrutalnija optička iluzija zbunjuje internet, stiglo i objašnjenje zašto. Vidite li u čemu je fora?

Ljudi očajnički pokušavaju dokučiti kako ova iluzija funkcionira, možete li vi?

Nevjerojatna optička iluzija izluđuje društvene mreže jer nitko ne može shvatiti kako funkcionira. Isprva ilustracija izgleda sasvim obično, samo dva kvadrata na sivoj pozadini, ali kada se bolje pogleda, čini se kao da se slika konstantno pomiče.

OPTIČKA ILUZIJA KOJA JE IZLUDJELA INTERNET: Nitko ne kuži što se na ovoj fotki događa. A vi?

Ako pogledate izbliza…

Ilustracija je podijeljena na dva dijela – manji kvadrat u sredini i veći kvadrat koji ga uokviruje. Pritom oba imaju isti uzorak. Ako pogledate izbliza, primijetit ćete nešto vrlo neobično u vezi s kvadratom u sredini, piše Mirror.

RedditFoto: Reddit

Zbunjujuću sliku izvorno je podijelio korisnik Reddita, koji ju je objavio s naslovom: “Ovo nije gif.” Od tada, korisnici očajnički pokušavaju dokučiti kako iluzija funkcionira, možete li vi? Otkad je počela kružiti društvenim mrežama, ilustracija je prikupila 25.000 lajkova te više od 500 komentara zbunjenih gledatelja.

ŠIRI SE JEZIVA AUDIO ILUZIJA KOJA ĆE VAM POČUPATI ŽIVCE: Testirali smo je i nije nam svejedno. Što vi čujete?

Zašto nas toliko zbunjuje?

“Ovo je poput portala u drugu dimenziju. Vrlo intenzivno”, “Ovisno o tome koje oko koristim, unutarnji ili vanjski kvadrat se pomiču. Kako?”, “Držite oči na istome mjestu i samo se polako pomičite prema dolje. Slika se miče”, polemiziraju korisnici ispod objave.

Ali jedna osoba ima teoriju o tome zašto nas ova iluzija toliko zbunjuje. “Morao sam zumirati sve do kraja da bih to shvatio – središnji kvadrat ima isti uzorak kao i vanjsko područje, ali zakrenut je za 90 stupnjeva. Iz nekog razloga, uzorak sjene se naizgled zakreće i zbunjuje nas”, objasnio je.

Povratak na Net.hr