MOŽE LI GLUPLJE?

OVAKVA NESPOSOBNOST JE GORA I OD KORUPCIJE: Grad se hvalio novim solarnim pločama, no jedan ‘mali’ detalj su zaboravili

Namještene koncesije, preplaćani poslovi koje izvode jataci i kumovi i ostali sumnjivi natječaju mogu se sakriti pred elementarnom gluposti

U lipnju 2019. vlasti francuskog Roubaixa na sva zvona su se hvalile kako su nabavile 187 solarnih ploča za novu gradsku knjižnicu.  Nakon uobičajenih hvalospjeva kako grad čuva okoliš, kako će se dugoročno isplatiti zbog uštede struje i ostalih parola koje prate takve investicije, platili su 103.000 eura lokalnoj tvrtki Suntrec.

Solarne ploče trebale su pokriti više od četvrtine potrošnje struje, a kako bi dodatno ozelenjeli energetsku mrežu, početkom ove godine odlučili su instalirati i vjetroturbinu. I tek onda su uočili problem – uredno postavljene i plaćene solarne ploče uopće nisu bile spojene na električnu mrežu niti su proizvodile struju.

Do tada, nikome nije bilo niti najmanje sumnjivo što računi za struju ostaju isti. Zamjenik gradonačelnika Alexandre Garcin za La Voix je priznao propust, no nije otkrio nikakve detalje tko je za njega kriv, niti hoće li biti kakvih penala.

Povratak na Net.hr