NEVJEROJATNO

OVA ZGRADA – HODA?! U samo 18 dana premjestila se za 62 metra, pazite što se dogodilo!

Tijekom 18 dana zgrada je rotirana za 21 stupanj i pomaknuta 62 metra na svoju novu lokaciju

Stanovnici Šangaja koji su se u listopadu zatekli u četvrti Huangpu mogli su naletjeti na nesvakidašnji prizor – “hodajuću” zgradu.

Naime, 85-godišnja osnovna škola podignuta je s tla i premještena na drugu lokaciju s pomoću nove tehnologije, tzv. “hodajućih strojeva”, piše CNN. Radi se o školi koja je izgrađena 1935. godine, a završila je na drugoj lokaciji jer se na njenom mjestu planira izgradnja poslovnog kompleksa.

U najnovijem pokušaju grada da sačuva povijesne građevine, inženjeri su ispod peterokatnice pričvrstili gotovo 200 mobilnih nosača koji funkcioniraju kao robotičke noge. Strojevi su raspoređeni u dvije grupe i naizmjenično podižu i spuštaju zgradu, imitirajući ljudsko koračanje.

Tijekom samo 18 dana zgrada je rotirana za 21 stupanj i pomaknuta 62 metra na svoju novu lokaciju. U nekadašnjoj osnovnoj školi bit će smješten centar za obrazovanje i zaštitu nasljeđa.

Očuvanje povijesnih građevina

Ovo je prvi put da se tehnologija “hodajućih strojeva” koristila u Šangaju za premještanje povijesne zgrade.

Posljednjih desetljeća zbog brze su modernizacije Kine brojne povijesne građevine sravnjene sa zemljom u korist modernih nebodera i poslovnih zgrada. No, raste zabrinutost zbog očuvanja arhitektonske baštine koja nestaje diljem zemlje.

Kako bi pomaknule zgradu, tvrtke moraju proći stroge kriterije i dobiti dopuštenje od vlade na različitim razinama. Unatoč komplikacijama, kineske vlasti trenutačno naglašavaju važnost očuvanja povijesnih zgrada, što je veliki napredak u odnosu na posljednje godine.

Inače, Šangaj je jedan od najnaprednijih kineskih gradova kada je riječ o zaštiti nasljeđa. Naime, još 2003. premjestili su koncertnu dvoranu napravljenu 1930. godine zbog izgradnje autoceste. Prije dvije godine premještena je i 90-godišnja zgrada, što se smatra najsloženijim pothvatom te vrste u najvećem kineskom gradu.

Povratak na Net.hr