Osjetljiva, ali i humana gesta

OD SPALJENIH TIJELA ZARADILI NA DESETKE TISUĆA KUNA: Krematorij osmislio unosan biznis, ali u zaista plemenite svrhe

Krematorij je prikupio novca u vrijednosti od više desetaka tisuća kuna reciklirajući metal preostao među pepelom spaljenih tijela.

Ništa ne propadne

Nakon kremiranja često ostaju čelični kukovi, zamjenski zglobovi, šerafi u kostima te ručke lijesova. Neki od preostalih metalnih komada koriste se za izradu novih ortopedskih implanata, a preostalo ide na recikliranje.

A ŠTO DRUGO? Na cesti je pronašla pregaženu mačku pa je pretvorila u žensku torbicu

Manje vrijedni predmeti šalju se na topljenje te se zatim pretvaraju u prometne znakove, ograde uz cestu i stupove za uličnu rasvijetu, piše Mirror.

Drugi metali, poput kobalta, koriste se u proizvodnji zrakoplovnih motora.

99.9 posto pristane

Tako je Gilroes Crematorium iz Leicestera u Engleskoj ove godine već prikupio 5.000 funti (44.000 kuna) za Rainbows, dom u kojem se smještaju smrtno bolesna djeca i mladi ljudi.

“Svjesni smo da se radi o osjetljivoj temi, ali zahvaljujući ovome bili smo u stanju dati veliku donaciju domu za skrb”, rekao je direktor pogrebnog poduzeća Alan Brown.

“Obitelji same odlučuju hoće li dati pristanak na recikliranje kada se odlučuju za kremiranje i 99.9oposto ljudi se složi s time.”

“Ne prikupljamo velike količine metala, ali ono što ostane ima svoju vrijednost i sav ovako prikupljen novac ide u humanitarne svrhe”, kaže Brown.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr