Auto-košnica

NIJE ČUO ZUJANJE: Iznenađenje u starome terencu

Vlasnik starog američkog terenca International Harvester Scouta odlučio je potpuno preurediti to staro vozilo, i iznutra i izvana.

Kako Scout već duže vrijeme nije bio korišćen, vlasnik ga je poslao na daleki put kako bi prošao kompletnu restauraciju.

Nakon što je stigao, vlasnik je maknuo jedan od panela i dožvio iznenađenje svog života – unutar vozila nalazila se ogromna košnica, koju je i neznajući prevezao od Houstona u Teksasu sve do Jacksonvillea u Floridi. Ispada da su pčele ulazile u košnicu kroz rupe od hrđe na karoseriji.

Uz profesionalnu pomoć, paneli su uklonjeni i otkrilo se veliko pčelinje gnijezdo, sa saćima i tisućama pčela. Izgleda da su pčele živjele u terencu dosta dugo, jer su pronađena stara napuštena saća iznad kotača vozila.

Kako bi sigurno pristupili košnici, karoserija na jednoj strani automobila morala se kompletno odrezati. Niti jedna pčela nije ubijena ili ozlijeđena tijekom ovog postupka, samo su odstranjene iz vozila i prebačene u novu košnicu.

Pčele su izrazito bitne za naš planet. One oprašuju trećinu svega što jedemo i igraju važnu ulogu u ekosustavu cijele Zemlje. Oko 84% usjeva koji se uzgajaju za ljudsku potrošnju, oko 400 različitih vrsta biljaka, trebaju pčele i druge insekte za oprašivanje kako bi povečale prinos i kvalitetu.

Little Things/Webcafe.hr

Povratak na Net.hr