SELO DIJELE DVIJE DRŽAVE

NEVJEROJATAN SLUČAJ: Jedan dio sela je otvoren, a drugi zatvoren zbog koronavirusa; Čak su podijelili i police jedne trgovine

Na belgijskoj strani stanovnici mogu kuće napuštati jedino u slučaju najnužnijih izlazaka, a Nizozemci mogu mirno otići u prodavaonicu cipela ili do optičara

Mjere za suzbijanje koronavirusa rezultirale su neobičnom situacijom u selu koje nizozemsko-belgijska granica dijeli napola.   Desetljećima su se stanovnici sela koje se na nizozemskoj strani zove Baarle Nassau, a na belgijskoj Baarle Hertog slobodno kretali jedva primjećujući istočkanu granicu na pločniku.

Koronavirus je sada to izmijenio. Na belgijskoj strani stanovnici mogu kuće napuštati jedino u slučaju najnužnijih izlazaka, a Nizozemci mogu mirno otići u prodavaonicu cipela ili do optičara.

BORBA PROTIV KORONAVIRUSA: Tri smrti povezane s antivirusnim lijekovima; Uhićen pastor koji ne vjeruje da je virus opasan

Dvije države imaju drugačiji pristup u ograničavanju mjera kretanja stanovništva zbog koronavirusa.

“Živim 50 metara dalje, mogu proći pored, ali ne mogu ući ni u jednu od tih trgovina jer sam Belgijac”, kaže Frans De Bont, načelnik Barle Hertoga, pokazujući prstom na trgovine na drugoj strani ulice. Neobično je i to što granica prolazi kroz jednu od prodavaonica pa do polica na nizozemskoj strani možete, ali ne i na belgijskoj.

Selo je potpuno okruženo nizozemskim teritorijem, ali Baarle-Hertogu pripadaju još 22 belgijske enklave, a unutar njih je osam nizozemskih mikro-enklava koje su formalno pod općinom Baarle-Nassau.

Zapetljana granica posljedica feudalnog sustava

De Bont kaže da je zapetljana granica posljedica feudalnog sustava zamjene zemlje među vlastelom koja se odvijala stoljećima.

“Tada je to bilo normalno i jednostavno je tako i ostalo. Svi pokušaji da se odredi smislenija granica do danas nisu dali ploda”, pojasnio je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr