NASA ulaže u 3D štampač hrane (VIDEO)

Kao u “Zvezdanim stazama”

Kuhinja budućnosti mogla bi da bude sačinjena iz samo jedne stvari – 3D štampača koji bi stvarao hranu iz ketridža punih ugljenih hidrata, proteina u prašku i ulja.

Iako ovaj koncept možda zvuči kao daleka budućnost, NASA je kompaniji Systems & Materials Research Corporation koja se bavi razvojem 3D štampača dala 125.000 dolara kako bi se fokusirala isključivo na pravljenje univerzalnog replikatora hrane.

Ovaj uređaj trebalo bi da bude jako sličan “replikatoru” koji je korišćen u seriji “Zvezdane Staze” i koji je posadi omogućavao da stvaraju svoju omiljenu hranu, prenosi B92.

NASA investira u ovaj projekat pošto želi da olakša slanje namirnica u svemir, ali osnivač kompanie Systems & Materials Research Corporation Andžan Kontraktor veruje da bi ovaj 3D printer mogao da reši problem gladi u svetu.

Mislim da sadašnji sistemi nisu u stanju da prehrane buduću populaciju Zemlje. Potrebno je da promenimo našu percepciju o tome šta je hrana – izjavio je Andžar.

On predviđa da će ljudi u budućnosti konzumirati posebne obroke koji će biti stvarani u 3D štampačima sloj po sloj iz ketridža koji će sadržati prašak i ulje koje će biti moguće kupiti u prodavnici.

Jedan od očiglednih kandidata za 3D printer jeste pica zbog svojih slojeva koji štampaču omogućavaju da stvara jednu po jednu supstancu za sloj.

Kontraktor planira da počne da gradi svoj “pica štampač” u narednom periodu a do sada je uspeo da “odštampa” čokoladu uz pomoć ove tehnologije.

Štampač će picu praviti tako što će prvo “odštampati” sloj testa koji će tokom tog procesa biti i pečen. Potom će postaviti osnovu od paradajza, koji se čuva u formi praha, koji će potom biti pomešan sa vodom i uljem.

Na samom kraju, pica će biti posuta slojem proteina, koji može doći u bilo kojoj formi – uključujući tu i alge i insekte.

Povratak na Net.hr