GRDOSIJA U JADRANU

NA PELJEŠCU SNIMLJEN KIT OD 20 METARA: ‘Bilo je veličanstveno! Sigurno je zalutao…’

‘Iako na Pelješcu ima turista, ne vjerujem da će ih ovaj prizor prestrašiti’

Kitovi se zadnjih nekoliko mjeseci mogu vidjeti u Dalmaciji, a tome u prilog idu i fotografije i snimke koje šalju ljudi koji naiđu na ove morske grdosije. Posljednji put kit je snimljen prije nekoliko dana u jutarnjim satima. O tome je čitatelj portala Dalmacija danas izvijestio te je uspio snimiti kita s udaljenosti od čak 2,5 kilometra.

“Došao je s istoka. Viđen je u Dingaču, Podobuču, a onda se pojavio oko 400 metara van uvale Pratenica u Postupu”, napisao je čitatelj.

RIBARI SNIMILI KITA KOD ŠOLTE I ODUŠEVILI SE: ‘Evo ga, ide ispod nas. Ajde još jednom izađi da se use*emo’

‘Kit je zalutao’

Portalu Dalmacija danas javljeno je da se kit ponovno pojavio oko 10 sati u blizini Pratnica, okrenuo se i otišao na istok. Oko 11 sati, kit je viđen kod Dingača.

“Bilo je veličanstveno. Gledali smo ga s obale i na trenutke se neobično približio. Vjerojatno je zalutao i traži izlaz prema otvorenom moru. Iako na Pelješcu ima turista, ne vjerujem da će ih ovaj prizor prestrašiti”, govori čovjek te dodaje da u životu nije vidio kita kraj Pelješca.

[VIDEO] SPLIĆANI BILI U RIBOLOVU PA UGLEDALI KITOVE: ‘Izgleda kao šleper, koji je to moćni sisavac!’

Stručnjak objasnio koja je to vrsta kita

Novinari portala Dalmacija danas pitali su stručnjaka može li na temelju snimke prepoznati o kojoj se vrsti kita radi. Rekao je da je riječ o kitu perajaru, istoj vrsti koja se tijekom proljeća mogla vidjeti od Visa do Rogoznice. Na Lošinju je prije dvije godine pronađena lešina jedne jedinke kita. Inače, kit perajar je jedna vrsta brazdastih kitova i najbliži je srodnik plavog kita te je poslije njega najveća životinja na svijetu.

U prosjeku, ova vrsta kita dugačka je oko 20 metara, no već je izmjeren i kit perajar čija je dužina iznosila 27 metara. Što se tiče težine, ona se procjenjuje na oko 70 tona, a to znači da je puno lakši od jednako velikog plavog kita. Lakši je čak i od nekih manjih vrsta kitova kao što su ulješura ili grenlandski kit. S donje strane je bijel dok mu je gornja strana tijela sivosmeđe boje.

U svim svjetskim oceanima mogu se naći kitovi parajari, a ljeta provode u polarnim ili umjereno hladnim vodama. Kada dođe zima, tada odlaze u umjereno topla i tropska mora.

 

Povratak na Net.hr