Ko se boji petka 13. još?

Verujem, ne verujem

Petak 13. je za neke samo običan dan u mesecu, dok drugima uliva strah u kosti. Ovakav dan se može pojaviti najmanje jednom, a najviše tri puta u godini.

Današnji petak 13. je prvi u ovoj godini, a čeka nas još jedan u decembru, prenosi B92.

Evo nekoliko zanimljivosti o ovom datumu.

1. Zašto baš petak i zašto baš broj 13?

Postoji nekoliko različitih teorija o tome kako je baš petak 13. došao na loš glas. Od početka 1929. godine, krahom američke berze nastao je termin “crni petak” koji je ovom danu dodelio negativnu reputaciju.

Takođe, u Bibliji je opisano kako je Isus u petak razapet na krst, a u doba Rimskog carstva upravo je ovaj dan bio rezervisan za pogubljivanje.

Numerolozi veruju da se brojem 12 zatvara savršen krug. Toliko ima i znakova zodijaka, Isusovih apostola, meseci u godini, bogova na Olimpu… Zato broj 13 unosi haos nakon harmoničnog broja 12.

2. Poznate osobe rođene na petak 13.

Neki petak 13. smatraju srećnim danom, a s njima bi se verovatno složile i zvezde koje su rođene upravo na taj dan. Među njima su Meri Kejt i Ešli Olsen, Džulija Luis Drajfus, Margaret Tačer i Alfred Hičkok (njegovi filmski hitovi možda ipak opravdavaju praznoverje).

3. Šta ne treba raditi na petak 13.?

Iako svi sa oduševljenjem dočekuju kraj radne nedelje, danas će ga pojedini provesti u strahu izbegavaće da rade stvari koje su inače deo njihove svakodnevice. Neki idu toliko daleko da dan provedu zaključani u kući, kako bi izbegli neku opasnost.

Sujeverni tako danas neće menjati posteljinu, jer veruju da bi zbog toga mogli imati noćne more. Isto tako, neće seći nokte, kako bi izbegli tugu ili voziti automobil da im se ne bi desila saobraćajna nesreća.

4. Šta je paraskevidekatrifobija?

Ukoliko se iracionalno plašite petka 13, bolujte od paraskevidekatrifobije. Vaši simptomi mogu varirati od blage anksioznosti do ozbiljnih paničnih napada. Ukoliko vas je strah samo broja 13, bolujete od triskaidekafobije.

Prema istraživanjima, više od 80 odsto solitera na svetu nema 13. sprat. Neuspeli put Apolloa 13 na Mesec pripisuje se upravo tom broju, a hotelima širom sveta često ne postoji soba s tim brojem.

5. Holivudski hitovi

Holivudski filmski hitovi obično su nadahnuti bizarnim situacijama, strahom i užasom, pa je petak 13. savršena tema horora.

Neki od najpoznatijih na ovu temu su: serijal “Friday the 13th”, “Jason lives” i “The Final Friday”…

Povratak na Net.hr