ZANIMLJIV SLUČAJ

KARMA JE K*ČKA: Ukrajinski pop koji je okrivio gej brakove za pandemiju ima koronavirus

Prije šest mjeseci Filaret je tvdio kako je pandemija ‘božja kazna za grijehe čovječanstva’

Patrijarh Filaret (91), poglavar ukrajinske pravoslavne crkve, koji smatra da su za pandemiju “krivi istospolni brakovi”, ima koronavirus.

Dijagnoza mu je potvrđena tijekom rutinskog testiranja, a prema priopćenju na Facebook stranici njegovo je stanje stabilno i na bolničkom je liječenju.

Filaret je u ožujku u televizijskom intervjuu rekao kako je pandemija koronavirusa “božja kazna za grijehe čovječanstva, a ponajprije za istospolne brakove”. Njegova je izjava razbjesnila mnoge, a oglasila se i Maria Gurjeva, glasnogovornica ukrajinskog Amnesty Internationala. Ona je upozorila na štetnost takvih izjava koje mogu dovesti do nasilja i diskriminacije prema određenim skupinama.

Jedna je udruga tužila patrijarha, dok su mnogi tražili ispriku za širenje lažnih informacija. Inače, u Ukrajini je homofobija jako raširena, a nisu dozvoljeni istospolni brakovi.

Još nekoliko religijskih ličnosti diljem svijeta okrivilo je širenje virusa na LGBT populaciju, primjerice u SAD-u i Izraelu. Svjetska zdravstvena organizacija osudila je širenje ovih dezinformacija, upozoravajući kako takve izjave pogoršavaju diskriminaciju i stigmatizaciju određenih društvenih skupina.

Povratak na Net.hr