banner

SLAŽETE SE?

JE LI OVO NAJBOLJI PRIMJER PRIVILEGIRANJA BIJELACA? ‘Palestinac iz rimskog doba predstavlja se ovako…’

Forenzički antropolozi nedavno su digitalno rekreirali Isusovo lice, a on ne izgleda ni približno onako kako ga većina kršćana zamišlja

Nakon smrti Georgea Floyda kojem je policajac nogom gnječio vrat i početka prosvjeda Black Lives Matter, društvenim se mrežama šire objave o tzv. bjelačkoj privilegiranosti.

Tviteraš koji se predstavlja kao Bog dao je najbolji primjer takvog slučaja referirajući se na prikaz Isusa Krista u kršćanstvu.

“Privilegiranje bijelaca ne ide dalje od toga da se Palestinac iz rimskog doba predstavlja ovako”, napisao je Bog uz sliku.

KAKO JE DOISTA IZGLEDAO ISUS? Povjesničarka tvrdi da je bio posve drugačiji nego na slikama

Pritom je tviteraš vjerojatno u pravu. Naime, znanstvenici su prije nekoliko godina utvrdili da Isus uopće nije izgledao onako kako je uglavnom predstavljen u crkvama.

Richard Neave, umirovljeni medicinski umjetnik sa Sveučilišta u Manchesteru, koristio je forenzičku antropologiju kako bi stvorio Isusov precizan portret. Prikazan je kao muškarac tamnije puti, s kraćom crnom kosom i bradom, što je tada bio karakterističan izgled Židova s područja Galileje.

Isus je prema židovskoj tradiciji imao kratku kovrčavu kosu i bradu, a ne dugačku, valovitu i svjetliju kosu kako je inače prikazan.

Neave je koristio povijesne informacije o Isusovom životu, biblijske opise i umjetničke prikaze. S timom istraživača došao je do lubanje Semita iz 1. stoljeća te su računalno dodali mišiće i kožu.

Povratak na Net.hr