Play ponuda

Igrali ste Monopoly? Ovo je prava istina o tome kako je ta igra nastala

shimmer fallback

Jeste li znali da je Monopoly, igru koju se danas smatra posvetom kapitalizmu, zapravo dizajnirala ljevičarka i to kako bi progovorila protiv glorificiranja pohlepe i usredotočenosti samo na profit?

18.2.2015.
19:07
Play ponuda

Elizabeth Magie predala je pravnu dokumentaciju za igru još 1903., 30 godina prije nego što je kompanija Parker Brothers počela proizvoditi Monopoly.

Njezina priča potpuno negira povijest igre, koja se može naći i u pakiranju, a u kojoj stoji da je Monopoly izmislio Charles Darrow 30-ih godina 20. stoljeća i spasio sebe i Parker Brothers od propasti.

Mary Pilon, autorica knjige o skrivenoj povijesti Monopolyja, napisala je za New York Times da je Magie osmislila igru kako bi se pobunila protiv američkih mogula kao što su Rockefeller i Carnegie, koji su kontrolirali veliki dio američke ekonomije u 19. stoljeću, kada je jaz između bogatih i siromašnih bio ogroman.

Svoju je igru temeljila na teoriji Henryja Georgea, ekonomista koji je zagovarao prebacivanje određenih poreznih tereta sa siromašnih na bogate. Patent za igru dobila je 1904., a 1906. preselila je u Chicago gdje je namjeravala sama izdati igru.

Originalna verzija igre (pod nazivom The Landlord's Game) mogla se igrati na dva načina. Prvi je način nagrađivao sve igrače kada se povećala vrijednost zemljišta, a drugi je bio onaj kojeg danas igramo, a čiji je cilj uništiti konkurenciju i uspostaviti monopol.

Takva opreka trebala je služiti kao edukativni materijal koji će djeci pokazati moralnu superiornost anti-monopolističkog razmišljanja.

Iako se igra počela širiti među studentima, koji su prilagođavali pravila i radili vlastite verzije, procvala je tek kada su patent kupili Parker Brothers i promijenili pravila te izbacili Magie iz kreativnog procesa, ali i podjele zarade. Do svoje je smrti 1948. na igri zaradila svega 500 dolara.

Trenutačna prava na igru ima Hasbro, a na njihovoj službenoj stranici ne postoji spomen na igru prije 1935., pa tako niti na njegovu originalnu autoricu, Elizabeth Magie.

Play ponuda
Play ponuda