HRABAR ILI LUD?

VJEROVAT ĆEMO MU NA RIJEČ: Tip je proveo 72 sata u kavezu sa 72 zmije otrovnice kako bi dokazao da grizu samo kad su isprovocirane

Iako su iz Guinnessa poručili Neelamu da će se njegov rekord smatrati valjanim čak i ako svakodnevno provodi pola sata izvan staklenog kaveza, Indijac je u njemu ipak bez pauze proveo 72 sata

Ugledni indijski herpetolog Neelam Kumar Khaire oborio je jedan od najluđih rekorda koji su ikad zabilježeni. Naime, ovaj ljubitelj gmazova u mladosti je proveo 72 sata u staklenom kavezu sa 72 zmije otrovnice kako bi dokazao da zmije grizu samo kada su isprovocirane, piše Oddity Central.

Učinio je to 1986. godine, godinu dana nakon što je Peter Snyemaris proveo 50 sati u kavezu s 18 zmija otrovnica i šest poluotrovnica u Johannesburgu. Neelam je vjerovao da jedan Indijac zaslužuje oboriti taj rekord budući da je Indija poznata kao zemlja zmija. Unatoč protivljenju policije i vlasti, 20. siječnja 1986. ušao je u stakleni kavez sa 72 zmije.

NEPOZVANI GOSTI SU UVIJEK NOĆNA MORA, ALI OVAJ MALO KOME NE BI SLEDIO KRV U ŽILAMA: Evo razloga da se nikad ne preselimo u Australiju

Neelam je bio očaran zmijama od svojih 20-ih, kada je radio kao upravitelj odmorišta u blizini Mumbaija. Tamo su gmazovi bili česti gosti, a za razliku od ostalih članova osoblja koji su ih ubijali, on to nikada nije mogao učiniti.

“Nisam htio nauditi tako prekrasnim i uglavnom bezopasnim bićima. Počeo sam ih loviti i puštati u divljinu. Jednom sam uhvatio zmiju i odnio ju u institut u Mumbaiju. Tamo su mi rekli da se radi o otrovnici i da je prerizično da ju tako nosim uokolo. Taj mi je incident podigao samopouzdanje i hrabrost te je počela moja opsesija zmijama”, otkrio je Neelam.

Obaranjem rekorda privukao investitore

Nakon toga je u svom dvorištu napravio mali zmijski park, a budući da je planirao otvoriti pravi zmijski park i istraživački centar, postavljanje novog Guinnessovog rekorda bio je podvig koji mu je mogao osigurati privlačenje potrebnih investitora.

BOJITE SE ZMIJA? DEFINITIVNO PRESKOČITE OVO: Znanstvenici slučajno otkrili još jedan način na koji se mogu kretati

Iako su iz Guinnessa poručili Neelamu da će se njegov rekord smatrati valjanim čak i ako svakodnevno provodi pola sata izvan staklenog kaveza, 28-godišnjak je u njemu bez pauze proveo 72 sata. Povremeno je morao nježno micati svoje ‘cimere’ koji su s vremenom postajali znatiželjni i počeli se penjati na njega, no niti jedna ga pritom nije ugrizla.

Zahvaljujući obaranju svjetskog rekorda ostvario je svoj plan za izgradnju zmijskog parka. Uz to, bio je prvi Indijac koji je pokrenuo sirotište za životinje, a trenutno pokušava inspirirati mlade da poštuju prirodu i okoliš kroz svoju školu.

Povratak na Net.hr