VEĆ TRAŽE I DRŽAVLJANSTVO

‘GULAŠ I SVINJSKA MAST VOJNICIMA KOJI PRIJEĐU NA NAŠU STRANU’: Bjelorusija u ratu sa zamišljenom državom Vejšnorijom

Država koju su bjeloruske vlasti izmislile u sklopu vojnih vježbi zaokupila je pažnju lokalnog stanovništva, koje je stvorilo njezinu zastavu, povijest, stranicu na Wikipediji, pa čak i Ministarstvo vanjskih poslova.

Vejšnorija je jedna od tri države izmišljene za potrebe velike vojne vježbe Zapad 2017, a koja želi izvršiti invaziju na Bjelorusiju te unijeti razdor između Minska i Moskve, navodi BBC.

Detaljno kreirana pozadina vojne vježbe

Mapa vježbe koja je predstavljena javnosti tijekom brifinga Vrhovnog stožera 29. kolovoza prikazuje Vejšnoriju na sjeverozapadnom dijelu Bjelorusije, dok se Vesbaria i Lubenia nalaze u Litvi i Poljskoj.

Neki su komentatori primjetili da granica između Bjelorusije i Vejšnorije “jako podsjeća”, na granicu između SSSR-a i Poljske tijekom perioda 1920.-1939.

“To znači da će po scenariju Zapad 2017. Bjelorusi napasti teritorij Bjelorusije”, napisao je web portal kyky.org.

Politički povjesničar Pavel Usov, miješajući stvarnost i fikciju na svojoj Facebook stranici, napisao je kako je “Vejšnorija miroljubiva demokratska zemlja koja nikada nije bila agresivna prema svojim susjedima”.

“Izgleda da je Moskva isprovocirala sukob između Minska i Giradisa (glavnoga grada Vejšnorije), kako bi stavila Bjelorusiju u potpunosti pod svoju kontrolu i spriječila Vejšnoriju da se pridruži NATO-u i EU”, rekao je, povezujući odnose iz stvarnoga svijeta.

Gulaš, med, kruh i svinjska mast

On-line aktivnost u vezi Vejšnorije većinom se vrti oko satiričnog Twitter profila njenog ‘Ministarstva vanjskih poslova’, @Vaisnoria_MFA.

Tweetajući na bjeloruskom i ruskom, ministarstvo je izrazilo zabrinutost u vezi “koncentriranja bjeloruske vojne opreme pred granicama Vejšnorije”, te je proglasilo djelomičnu mobilizaciju kao i razmjenilo pozdrave sa stranicom koja parodira rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

POBJEŠNJELI MAX NA BJELORUSKI NAČIN: Inspirirani filmom, odlučili uništiti i vlastite automobile na kreativan način

Uz to, obećalo je “gulaš, med, kruh i svinjsku mast” bjeloruskim vojnicima koji se predaju, te proglasilo zabranu ulaska bjeloruskom zapovjedniku vojnog stožera, Alehu Belakonevu.

Druga je stranica postavljena za Bjeloruse koji se žele prijaviti za državljanstvo Vejšnorije, te ih se više stotina prijavilo u želji do dobiju izmišljenu vejšnorsku putovnicu.

No ako se želite nasmijati na Wikipedija stranici ove ‘države’ razočarati ćete se. Naime, u pravom Wikipedija stilu, radi se o suhoparnom objašnjenju nastanka Vejšnorije, koje pokazuje zašto nikada ne trebate objašnjavati komediju.

Povratak na Net.hr