DANAS BI PREDSJEDNIK SLAVIO 77. ROĐENDAN: Prisjetite se najboljih trenutaka kroz koje nas je vodio neponovljivi Željko Malnar

Mnogi i danas s veseljem pamte gostovanja Dennisa Rodmana, Miše Kovača, Vuce i Stjepana Rođe Spajića, ali i neke kultne skečeve kakvim je, primjerice, bio boksački meč između Jajana i Cezara

Željko Malnar, predsjednik Republike Peščenice i autor kultne antitelevizijske emisije Noćna mora, danas bi proslavio 77. rođendan.

Rođen je 12. travnja 1944. godine u Zagrebu, u gradu u kojem je naposljetku i umro 9. srpnja 2013. nakon duge i teške bolesti.

Osim kao prvi čovjek Peščenice, Malnar je ostao upamćen i kao autor preko 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe, s južnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua), Salomonovih Otoka…

Bio je nositelj mnogih priznanja u svijetu (Chicago filmski festival, Barcelona film festival), a 1986. godine dobio je i ključeve grada Forth Wortha u američkoj saveznoj državi Teksas od gradolnačelnika Boba Bolana kao nagradu za zbližavanje kultura i naroda (izvor Wikipedia, op.a.)

Legendarnu Noćnu moru (odnosno Nigtmare stage) pokrenuo je 1992. na televizijskoj postaji OTV, a s vremenom je emisija zbog svoje originalnosti i rušenja tabua dobila kultni status i veliku gledanost.

Zagrebački odbor Gradske skupštine za javna priznanja nominirao je 2004. godine Noćnu moru za dodjelu Plakete Grada Zagreba, i to zbog “autentičnosti emisije, hrabrog suprotstavljanja umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji.

Međutim, nominacija nije prihvaćena nakon što je Hrvatski helsinški odbor prigovorio da se u showu “beskrupulozno koriste hendikepirane osobe i širi rasizam” (izvor Wikipedia).

Bilo kako bilo, vjerni gledatelji sadržaj Noćne more uglavnom nisu doživljavali kao nešto maliciozno, a uz Malnara bi ostajali do kasno u noć čak i tijekom onih epizoda kada bi se s njim izravno sukobljavali.

Tako mnogi i danas s veseljem pamte gostovanja Dennisa Rodmana, Miše Kovača, Vuce i Stjepana Rođe Spajića, ali i neke kultne skečeve kakvim je, primjerice, bio boksački meč između Jajana i Cezara.

Poklonici Noćne more isječke iz emisije na YouTubeu objavljuju i dandanas, a zanimljivo je reći da su neki skupili preko milijun pregleda.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr