DRAGULJI SU VJEČNI

BIT ĆE ZAUVIJEK UZ VAS: Svoje voljene preminule možete nositi kao dijamante

Izgubiti nekoga koga volite strašna je stvar. Ali sada vam jedna švicarska tvrtka daje priliku da nosite ostatke vašeg pokojnika kao dijamantnu uspomenu, piše Interesting Enginering.

Startap firma Algordanza nudi ‘dijamantnu sahranu’. Ona omogućuje ljudima da nose pepeo kremirane osobe u naučnici, ogrlici ili prstenu.

Algordanza koristi kremirane ljudske ostatke od kojih stvara memorijalne dijamante kao uspomene. Dijamanti su inače atomi ugljika koji su stlačeni pod visokim tlakom i visokom temperaturom u zemljinom plaštu. A ljudsko tijelo je 20% ugljik. To omogućuje Algordanzi da stvori sintetičke dijamante posebnim procesom.

U Francuskoj u pogrebnoj ponudi i ‘miris pokojnika’

Grubi, još nerezani dijamantiFoto: Algordanza

Manje financijski zahtjevan način da se sjećamo voljenih

Osnivač Algordanze Rinaldo Willy tvrdi kako ‘dijamantna sahrana’ čak košta i manje od tradicionalnog ukopa.

A tu je i činjenica da dijamant možete uvijek nositi sa sobom, nešto što u slučaju standardnog pokopa teško da je izvedivo.

Procesiranje dijamantne sahrane

Stvaranje novog dijamanta može potrajati neko vrijemeFoto: Algordanza

“Tijekom kremiranja većina ugljika pobjegne u dimu, u obliku ugljikovog dioksida. U pepelu ostaje samo 1 do 5 % ugljika. U našem laboratoriju uspjeli smo izolirati taj ugljik do svih ostalih supstanci. Taj izolirani ugljik predstavlja temelj ‘rasta’ dijamanta koji se bazira na prirodnom načinu”, tvrde u Algordanzi.

Ugljik iz ostataka vaše voljene osobe zatim se pod visokim pritiskom i visokom temperaturom pretvara u grafit. Pročišćeni grafit zatim se se transformira u dijamante u HPHT (High Pressure – High Temperature/visoki pritisak – visoka temperatura) strojevima.

Početni dijamantni kristal unutar ćelije za rast pokreće rast memorijalnog dijamanta. Rastopi se u metalnu leguru i ne spaja se s ugljikom izoliranim iz pepela kremirane osobe. Ostatak dijamanta se polako kristalizira na površini tog početnog kristala.

Proces rasta traje više tjedana, ovisno o željenoj veličini memorijalnog dijamanta. Početni se kristal na kraju odstrani s površine grubog novonastalog dijamanta.

Različite veličine i rezovi

Veličina i oblik dijamanta ne ovise o količini materijalaFoto: Algordanza

Algordanza kaže kako im treba samo dio pepela kako bi stvorili sintetičke dijamante različitih veličina i rezova.

“Izabrati dijamantnu shranu ne znači odreći se tradicionalne. U prosijeku nakon kremiranja odrasle osobe ostane oko 2.5 do 3.5 kilograma kremiranih ostataka. Za stvaranje Algordanza memorijalnog dijamanta potrebno nam je barem 500g pepela kako bi bili sigurni da ćemo moći napraviti jedan ili čak i više memorijalnih dijamanata.”

Tvrtka tvrdi kako veličina memorijalnih dijamanata ne ovisi o količini ostataka.

“Tijekom procesa rasta unutar našeg stroja za sintezu dijamanata, ugljik se slaže atom po atom dok ne dosegne željenu veličinu. Dakle trajanje procesa rasta ovisi o veličini, a samim time i težini dijamanta.”

Povratak na Net.hr