banner

JEZIV EPILOG

BIO JE TINEJDŽER KAD JE PRODAO BUBREG ZA IPHONE; Tada je govorio: ‘Što će mi dva, jedan mi je dovoljan’; Danas je prikovan za krevet…

‘Pitao sam se čemu mi treba drugi bubreg? Dovoljan je jedan ‘, prisjeća se. Ubrzo je saznao…

Wang Shangkun imao je samo 17 godina kada je odlučio prodati bubreg na crnom tržištu kako bi su mogao kupiti iPhone.  Tinejdžer, čija je obitelj živjela u jednoj od najsiromašnijih kineskih provincija želio je iPad 2, ali nije imao bi blizu dovoljno novca da si ga priušti. Jednog dana u chat sobi javio mu se čovjek koji mu je rekao da za prodaju organa može dobiti 20.000 juana (3.000 američkih dolara).

TOTALNO OPSJEDNUTI APPLEOM: Pet najluđih stvari koje su ljudi napravili kako bi se dočepali iPhonea

Prisjećajući se postupka, Shangkun je rekao kako je podvrgnut ilegalnoj operaciji u središnjoj provinciji Hunan. Izvadili su mu bubreg i dali ga nepoznatom primatelju. Operativni zahvat izvela su dva liječnika koja su također bila zaposlena u lokalnim bolnicama.  „Pitao sam se čemu mi treba drugi bubreg? Dovoljan je jedan’, kaže a novac je iskoristio za kupnju iPada 2 i iPhonea 4.

‘Kad je priznao, srušio mi se svijet’

Kad se vratio kući sa svojim novim uređajima, Shangkunova majka postala je sumnjičava i natjerala ga da prizna što je učinio.  „Kad se moj sin vratio kući, imao je prijenosno računalo i Apple telefon. Pitala sam ga odakle mu novac za to. Na koncu, napokon nam je rekao. Rekao je: ‘Mama, prodao sam bubreg.’ Kad mi je rekao, osjećala sam se kao da mi se svijet srušio“, rekla je za BBC, prenosi Unilad.

Nakon što su procurili detalji operacije, uhićeno je devet ljudi, a njih petero je optuženo za trgovinu organima, među ostalima kirurzi, posrednik koji je organizirao prodaju organa, ali i onikoji su bili zaduženi da mame ljude preko interneta.

Ostao prikovan za krevet

Shakgun, danas u 20-im godinama, ubrzo je zaradio infekciju u jedinom bubregu koji mu je ostao, a vjeruje se kako su glavni razlog nehigijenski uvjeti u kojima je operiran te nedostatak postoperativne skrbi.

Njegovo zatajenje bubrega bilo je toliko pzbiljno da je ostao prikovan za krevet i sada mora svakodnevno na dijalizu kako bi očistio krv od toksina s kojima se njegov bubreg više ne može nositi.

Nakon što su uhićeni oni koji su sudjelovali u akciji trgovine organima, obitelji Shangkun navodno je dobila oko 300.000 američkih dolara odštete.

Povratak na Net.hr