ŠTO TI JE ZNANOST

ZNATE LI ODAKLE SE UPRAVLJA ROVEROM PO MARSU? Pa, nije iz sjedišta NASA-e, već iz jednog malenog stana u Londonu

 I slijetanje rovera 18. veljače pratio je iz svog dnevnog boravka koristeći pet računala – dva Apple Maca, iPad i dva druga zaslona za virtualne sastanke s kolegama

Sanjeev Gupta, 55-godišnji NASA-in znanstvenik zadužen je za kontrolu Marsovog rovera na Crvenom planetu iz malog stana u Londonu. Gupta, koji je porijeklom iz Indije, trenutno radi iz jednosobnog stana u Londonu u vrijeme kada bi trebao biti s drugim znanstvenicima na kontroli misije u Kaliforniji.

“Trebao bih biti u Laboratoriju za mlazni pogon u Kaliforniji, u jednom od ureda koji su otprilike tri puta veći od ovog dnevnog boravka i koji su prepuni znanstvenika i inženjera s glavama zakopanima u laptope te okruženi velikim zaslona. Sjedište NASA-e je prilično drugačije od ovog jednosobnog stana”, rekao je prof. Gupta za Daily Mail.

Profesor Gupta (55), stručnjak za geologiju s londonskog Imperial Collegea, jedan je od vodećih znanstvenika na projektu vraćanja uzoraka stijena s planeta i otkrivanja je li na Marsu bilo života prije milijarde godina.

STIGLA SPEKTAKULARNA PANORAMSKA FOTOGRAFIJA S MARSA: Pogledajte što nam je to sada poslao Perseverance

Foto: Profimedia

Unajmio stan kako bi žena i djeca mogli spavati noću

Tijekom sljedećih tjedana, on i kolege započet će s mapiranjem zadataka za rover, usmjeravajući ga na mjesta za bušenje uzoraka koji će se odvojenim projektom 2027. prenijeti na Zemlju. Prof. Gupta stan je unajmio kako bi njegova supruga i djeca mogli spavati bez ikakvih smetnji jer on mora raditi i noću.

I slijetanje rovera 18. veljače pratio je iz svog dnevnog boravka koristeći pet računala – dva Apple Maca, iPad i dva druga zaslona za virtualne sastanke s kolegama. “Rover je sletio u krater Jezero, što je stvarno dobro mjesto jer je to drevno jezero nastalo udarom meteorita prije milijarde godina”, rekao je prof. Gupta. ‘Možemo vidjeti drevnu riječnu dolinu i delte. Očito sada tamo nema vode, ali testirat ćemo je li je bilo u prošlosti.

S timom imam sastanke svaki dan i razgovaramo o tome koje ćemo eksperimente napraviti i  odakle ćemo uzeti uzorke.

“Proći će nekoliko tjedana prije nego što pokrene i prvi kotač. Tada će se moći kretati do stotina metara u danu i putovat će desetke kilometara od svog trenutnog mjesta. Tražimo kamo ga usmjeriti na stijene uzbudljivog izgleda i način na koji će tamo stići”, rekao je.

Radno vrijeme ne postoji. Potrebno je 11 minuta da se signali vrate s Marsa, jer je udaljen oko 150 milijuna milja. ‘Ipak, zbog pandemije, ne mogu biti tamo gdje bih trebao biti – u Kaliforniji oko 10.000 kilometara odavde“, zaključuje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr