Povedite i Smrdljivu Glavu

ANALE I ĐAVLE, ODMAH DOMA! 22 najluđa imena koje je sud – srećom – zabranio

Prema hrvatskom Zakonu o osobnim imenima “neće se odobriti ako se predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral”. U starijim varijantama tog zakona bile su i neke određenije formulacije – primjerice zabranjivalo se dodavanje plemićkih titula, a bilo ime bilo prezime moglo je imati samo dvije riječi.

No druge zemlje imaju itekako jasno određene propise, pa čak i popise dopuštenih imena. A nakon ovih 22 primjera postat će vam jasno i zašto

1. Nutella

Francuski par odlučio je svoju kćer nazvati po popularnom namazu kako bi pokazali koliko im je slatka i neodoljiva. No sudac se nije složio uz obrazloženje kako će to samo voditi izrugivanju. Odlučio je skratiti ime u posve običnu Ellu.

2. Akuma (Đavao)

Ime koje na japanskom znači vrag je diglo toliko prašine da je slučaj komentirao čak i japanski premijer. Ministar pravosuđa je istaknuo kako se vlada ne bi trebala miješati jer ne postoji odgovarajuća legislativa. Nakon dugog prepucavanja, ime Akuma je ipak postalo ilegalno u Japanu,

3. Anal

Novi Zeland ništa ne prepušta slučaju – roditelji moraju dobiti odobrenje državne uprave za ime, a ako činovnici ocijene kako je osobito neukusno, dolazi na rastući popis zabranjenih imena. Jedan od najstrašnijih dodataka u 2013. bio je Anal.

4. Gesher (Most)

Norveška ima prilično stroga pravila oko imenovanja djece. Majka malog Mosta završila je u zatvoru jer nije platila kaznu za korištenje nedopuštenog imena. Tvrdila je da joj je u snu rečeno da sina nazove prema hrebrejskoj riječi za most.

5. Tula Does The Hula From Hawaii

Roditelji s uvrnutim smislom za humor ili oblik zlostavljanja? Nizozemski sud je ocijenio potonje te preuzeo skrbništvo nad 9-godišnjakinjom (koja se požalila da joj je neugodno) kako bi joj promijenili ime.

6. Osama bin Laden

Nedugo nakon napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, turski par u Njemačkom Kolnu odlučio je sina nazvati Osama bin Laden. Njihov prijedlog je glatko odbijen, citirajući propis kako ime “ne smije izazivati poniženje” te kako strancima nije dopušteno davati imena koja su zabranjena i u njihovoj domovini ( a Osama bin Laden je zabranjeno ime u Turskoj).

7. Robocop

Dužnosnici meksičke države Sonomo, kako bi stali na kraj glupostima, odlučili su pretražiti registar rođenih i složili popis zabranjenih imena. Više nije dopušteno nazvati dijete Robocop, ali to ujedno znači da (barem jedan) Robocop šeće Meksikom.

8. Chief Maximus

Još jedno ime koje su Novozelanđani zabranili, ističući kako se titule ne smiju davati kao imena.

9. BRFXXCCXXMNPCCCCLLLMMNPRXVCLMNCKSSQLBB11116

Izgovara se kao Albin. Švedska ima prilično stroge zakone. Tako su 1982. zabranili pučanskim obiteljima da djeci daju plemenitaška imena, a danas u zakonu stoji samo neodređeno kako se “imena neće odobriti ako su uvredljiva, može se pretpostaviti da će biti nezgodna za osobu koja ga nosi ili iz nekog očitog razloga nije prikladno”. Protestirajući, roditelji su svog sina nazvali Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Odbijeni su, pa su ga nazvali A. Također se izgovara Albion. I također je odbijeno.

10. @

Kao i brojne druge zemlje, Kina ne dopušta simbole i brojke kao dio imena. No et se u Kini izgovara kao “ai-ta” – što zvuči slično “volim ga” pa je jedan par mislio da je to pravo ime za njihovog jedinca. Sud nije. Ali u svakom slučaju, imao bi zanimljivu mail adresu.

11. Circumcision

Obrezivanje je još jedno od imena koje su Meksikanci pronašli u registru rođenih. I dodali ga u registar zabranjenih imena.

12. Harriet

Roditelji u Islandu, ako žele dati ime koje nije u registru nacionalnih imena, moraju platiti naknadu. Odobrenje, osim o sramoćenju, ovisi i o tome odgovara li islandskom jeziku te koristi samo njihova slova. Jedna obitelj tako nije mogla obnoviti putovnicu svoje kćeri Harriete jer se, eto, na islandskom Harriet ne može deklinirati. A i njen brat Duncan je slično prošao jer u islandskoj abecedi nema slova C. Sada putuju svijetom s putovnicama u kojima je pod ime upisano Dječak i Djevojčica.

13. Metallica

Mala Metallica je pod tim imenom krštena, no švedska poreza uprava rekla je – e ne može.

14. Chow Tow (Smrdljiva Glava)

Ovi malezijski roditelji odlučili su očito odraditi posao bullyja. Iako nisu imali registar zabranjenih imena, Malezija ga je ipak sastavila i objavila nakon navale ljudi koji su htjeli promijeniti imena.

15. Linda

Saudijska Arabija je 2014. objavila svoj popis imena. Neka, poput Linde, na popisu su se našla zbog “povezanosti sa zapadnjačkom kulturom”.

16. Sex Fruit

Iako bi se za sve ljude moglo reći da su “plodovi seksa” novozelandska vlada uskočila je i spriječila da dijete ostatak života nosi to ime. Iako, odrastanje uz roditelje koji misle da je to dobro ime je već pokora sama po sebi.

17. Monkey

I Danska zahtijeva da se imena biraju s odobrenog popisa, a ako maštoviti roditelji žele nešto originalno, moraju tražiti dopuštenje uprave. Svake godine odbiju 250 imena, a osim Majmuna, državna uprava poštedjela je i Pluta te Anusa.

18. Venerdi

Talijansko sudstvo odbija imena ” koja bi mogla ograničiti interakciju ili stvoriti nesigurnost”. Upravo su to predviđali malom Petku. Roditelji su na kraju popustili, ali su najavili kako će iduće dijete nazvati Mercoledi ( Srijedko)

19. Nirvana

Portugalski popis dopuštenih i zabranjenih imena je dug 80 stranica. Imate pravo tri puta pogađati u kojem je dijelu Nirvana.

20. Fraise

Jagoda je u Hrvatskoj sasvim legitimno ime, no francuski sud bio je zabrinut zbog fraze “ram è ne ta fraise” odnosno “Dovuci svoje dupe ovamo”. Roditelji su se samo pravdali kako su htjeli originalno ime te se na kraju zadovoljili s “Fraisine”.

21. .

Na novozelandskom popisu zabranjenih imena (koja je očito netko pokušao nadjenuti) je i “.”. Izgovaralo bi se kao Točka.

22. Sarah

Marokanci moraju birati ime s popisa koji je u skladu s “marokanskim identitetom”. Sarah je zabranjena jer takvo pisanje smatraju židovskim, dok je Sara sasvim OK.

Msn.com/Webcafe.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr