WTF?!

ZOMBI FILET PRESTRAVIO INTERNET: Nakon što pogledate ovaj video, više nikad nećete spokojno jesti ribu

Obezglavljena i raspolovljena riba odjednom se počne bacakati tako jako, da skoro ispadne iz kontejnera

Ovoga tjedna internetom se proširio video ribe koju se “ne može ubiti”. Na prvi pogled, radi se o ribi kojoj je odrezana glava a tijelo joj je prerezano napola, no unatoč svemu tome ona se i dalje divlje bacaka. Prizor djeluje dosta uznemirujuće, i definitivno se ne radi o ponašanju kakvo biste očekivali od ribljeg fileta, piše IFLScience.

Ljudi na internetu bili su užasnuti ovime, no što bi tek rekli kada bi saznali kako ovo nije prvi slučaj da se ribe ponašaju na ovakav način.

A posebno je neobičan video od prije par godina o ‘plešućoj’ mrtvoj lignji.

Što se ovdje točno događa?

Kao prvo, ribe nisu žive, pa možete prestati zvati društvo za zaštitu životinja. U njima nema moždane aktivnosti, te ne mogu osjetiti nikakvu bol. Pokreti su rezultat kemijske reakcije koja djeluje na mišićno tkivo riba. Neko vrijeme nakon smrti motorički neuroni u mišićima još nisu potpuno obamrli. Iako je mozak ribe mrtav, a u nekim slučajevima već i odvojen od glave, većina tkiva u ovim video snmkama još je uvijek živa. Mišići u ribi sadrže adenozin trifosfat, glavni izvor energije za mišićne kontrakcije.

“Većina tkiva… je u stvari dosta živa”, objasnio je profesor kemije sa Sveučilišta u Virginiji Charles Grisham. “Stanični metabolizam gotovo je netaknut, voltaža membrana ili potencijali koji postoje u živčanim stanicama vjerojatno su još uvijek blizu netaknutom stanju”, objasnio je kemičar. “Čak iako moždana funkcija nedostaje, tkivo će i dalje odgovoriti na stimulans.”

VIDEO: Pojeo je živu dok je mahala krakovima na sve strane

Kriva je sol

U ovim slučajevima, dodavanje soli (same, ili u sojinom sosu) mrtvim morskim životinjama može prouzročiti trzanje mišića kod svježe mrtvih riba i glavonožaca. Sol se zatim apsorbira i promjeni voltažu uzduž membrane živčane stanice, čime potakne mišićne kontrakcije.

Ukratko, riba je mrtva, samo mišići još to ne znaju. A pozitivna je stvar da ovakvo ‘ponašanje’ barem dokazuje da je riba svježa.

Povratak na Net.hr