Prava zavjera ili nerealna teorija?

PORIJEKLO JAPETA: Je li Saturnov mjesec vanzemaljska Zvijezda smrti?

Stručnjaci nisu potpuno sigurni kako je nastao Saturnov mjesec Japet, ali jedan istraživač vjeruje kako ga je napravila vanzemaljska civilizacija, piše Daily Mail.

Fotografija koju je 2004. godine snimio NASA-in svemirski brod Cassini pokažuje liniju koja se proteže duž Japetovog ekvatora, kao i masivni krater za kojeg neki tvrde da izgleda potpuno isto kao izmišljeno oružje iz poznatog znanstveno-fantastičnog filmskog serijala.

KOJI JE OVO VRAG NA MARSU? Reagirao i ravnatelj potrage za vanzemaljcima

Teoretičari zavjera tvrde kako bi Japet mogao biti vanzemaljska Zvijezda smrti te da je napravljen iz dva komada koji su zavareni zajedno kako bi stvorili jednu ogromnu umjetnu građevinu, baš poput one u Ratovima zvijezda.

Hollwood pruža mrvice istine

“Ima nekih jako prominentnih znanstvenika koji su teoretizirali kako je Japet umjetno konstruiran objekt”, objašnjava YouTuber i lovac na vanzemaljce Tyler iz Secureteama.

Misteriozni šesterokuti na površini JapetaFoto: YouTube/Screenshot

“Opet nas Hollywood hrani na zličicu komadićima istine. A navodno nismo niti imali Japetove snimke iz bliza kada su Star Wars filmovi snimani u sedamdesetima”, Kaže Tyler.

“A opet, desetljećima kasnije napokon smo dobili neke sjajne snimke iz bliza i satelit je identičan tom izmišljenom superoružju koje izgleda poput mjeseca u Star Wars filmovima”.

Japet je zvan i ‘jing – jang mjesec’, jer ima svjetlu i tamnu stranu, koje stvaraju kontrast na površini. Radi se o jednom od 62 poznata Saturnova mjeseca, kojeg je otkrio Giovanni Domenico Cassini 1671. godine.

Jako neobičan mjesec

Ali fotografije koje je u ovome stoljeću snimila kapsula Cassini otkrile su brojne neobične stvari u vezi Japeta.

Ogroman greben, 16.000 kilometara dug i 20 kilometara širok, proteže se oko ekvatora i djeluje kao da presjeca mjesec na dva dijela.

Neobičan greben, ili možda trag varenja nalazi se po cijelom ekvatoru mjesecaFoto: NASA.gov

“Izgleda kao da se radi o dva odvojena dijela i kao da su zavareni zajedno” objašnjava Tyler. “Postoji jasno vidljiva, velika oznaka varenja oko jednog kratera.”

Visine 20 kilometara, greben je više nego dvostruko viši od našeg Mount Everesta, a neki kažu kako bi se moglo raditi o najvišem ‘planinskom lancu’ u cijelom Sunčevom sustavu.

Teoretičari zavjera tvrde kako bi to mogla biti “namjerna modifikacija postojećeg prirodnog objekta”, ili potpuno umjetna građevina koju je sagradila vanzemaljska civilizacija.

Neki drugi opet vjeruju kako se radi o materijalu koji je iscurio na površinu i tamo se zaledio, ili da je Japet nekoć imao sustav prstena koji su formirali greben.

Snimke iz drugih uglova pokazuju kako Japet nije okrugao poput drugih mjeseca, već ima oblik šesterokuta, što je po Tyleru samo još jedan dokaz kako se radi o umjetnom objektu.

Ali astronomi pričaju drugačiju priču. Tvrde da, dok je mjesec još bio mlad vrtio se jako brzo oko svoje osi zbog čega se preko njega zaledila debela kora, koja je formirala čudan oblik.

No Tyler se drži svoje teorije o Zvijezdi smrti i objašnjava da i izmišljeni oružani sustav iz hollywoodskih filmova i Japet imaju identičan masivni krater na istoj lokaciji.

Konkretni podaci

iapetus3_cassini_900
Svjetla (hladnija) i tamna (toplija) strana JapetaFoto: nasa.gov

Ono što su stručnjaci uspjeli saznati o Japetu je da je niske gustoće od samo 1.083 grama po kubičnom centimetru, te većina vjeruje kako se sastoji većinom od vode te da stijene čine manje od četvrtine sastava.

Promjer mu je 1.470 km i putuje 3.561.500 kilometara oko Saturna, što se smatra najvećom udaljenošću saturnovih mjeseca.

Toplija tamna strana Japeta doseže oko 173 stupnja Kelvina (minus 100 stupnjeva Celzijusa), ali svjetlija strana apsorbira manje topine te je prosječna temperatura 143 Kelvina (minus 130 Celzijusa).

Povratak na Net.hr