NAKON PIRAMIDA

NOVA MISTERIOZNA ARHEOLOŠKA SENZACIJA U BOSNI: Otkrili kamene kugle, ‘ostatke stare civilizacije’

Mjesto Podubravlje, nedaleko od Zavidovića, postaje jedno od omiljenih mjesta za turističke posjete.

Velika kamena kugla otkrivena u obližnjoj šumi lako bi mogla biti najveća kamena kugla u Europu, a bosanski (amaterski) arheolog Semir Osmanagić tvrdi da kugla nije prirodna formacija nego djelo ljudskih ruku, prenosi Vox.

Kugla, promjera je od 1,7 metara, a prema tvrdnjama Osmanagića ima vrlo visok udio željeza.

MISTERIJ USKRŠNJEG OTOKA: Kako su tajanstveni moai uništili otočane koje su trebali štiti

Suad Keserović uz pomoć dvojice susjeda sustavno otkopava kuglu, a uz pomoć dvojice suseljana uredio je i prilaznu stazu, klupicu te parkiralište. Ovaj “čuvar kamene kugle” kaže za Radio Sarajevo kako su, turisti već počeli dolaziti i ostaju u šoku.

Osmanagić, koji je zbog otkrića navodnih piramida u Visokom prozvan “bosanskim Indianom Jonesom” tvrdi kako kugla ostatak civilizacije stare barem 1.500 godina.

Istražujući brda oko Visočice on je 2005. tvrdio kako su oni zapravo skup piramida starih 15.000 godina. Od tada pretražuje brda no nije pronašao nikakve arheloške dokaze koji bi potvrdili njegove tvrdnje.

Stijene nastale prirodno

Geolozi koji su vidjeli stijenu ističu kako je nastala posve prirodno.  Osmanagić tvrdi suprotno. Iako ga arheolozi smatraju (u najboljem slučaju) šarlatanom ( a u najgorem prevarom), Osmanagić je postao svojevrsna zvijezda u Bosni.

SUPERHENGE: Ispod Stonehengea zakopan još veći Stonehenge?

Anthony Harding, predsjednik Europskog udruženja arheologa njegove je tvrdnje o piramidama u u Visokom nazvao potpunim apsurdnim.

“Tamo postoje prava arheološka nalazišta, kako mi je rečeno, iz srednjeg vijeka, možda i brončanog doba. Ali tvrdnje kako je ispod svega toga građevina stara 12.000 godina je potpuna fikcija i svatko tko i najmanje razumije povijest i arheologiju to jako dobro zna,”

I ostali arheolozi se poptuno slažu s njime te ističu i realnu opasnost.. U otvorenom pismu oni su 2006. upozorili kako Osmanagaći “sramotno uništava dio prave kulturne baštine Bosne i Hercegovine”

Povratak na Net.hr