KRUŽE MRAČNE PRIČE

NAJUKLETIJI GRAD: Čak su i vlasti zabranile ulazak u Bhangarh poslije sumraka

Utvrda Bhangarh je mali napušteni grad za koji se kaže da je najukletije mjesto u Indiji, toliko ukleto da su vlasti službeno zabranile ulazak u grad u između sumraka i zore.

Bhangarh, koji se nalazi u općini Rajgarh u državi Rajasthan, utemeljen je 1573. godine tijekom vladavine Bhagwant Dasa koji je izgradio utvrdu/grad za svog drugog sina.

Grad se sastoji od hramova, palača i više kapija, a pokriva veliko područje u podnožju planine, prenosi Times of India. No, unatoč svojoj ljepoti i očaravajućem krajoliku, grad je potpuno napušten od 1783. godine kada su o njemu počele kružiti mračne priče.

12 NAJUKLETIJIH MJESTA U HRVATSKOJ: Čuju se vriskovi i smijeh, a vlasnici su ginuli u misterioznim okolnostima

bhangarh-1

Zaklonili mu grob

Prema jednoj legendi, grad je prokleo sveti čovjek po imenu Baba Balnath koji je dao dozvolu za izgradnju grada, ali pod uvjetom da ni jedna građevina ne baca sjenku na njegovo prebivalište. Balnath je upozorio da ako se to dogodi, on će uništiti cijeli grad. Kada je potomak princa podigao palaču dovoljno visoku da baci sjenku na dom Balnatha, on prokleo cijeli grad. Mnogi vjeruju da je Balanath pokopan u gradu i da njegovo prokletstvo još uvijek djeluje.

Povratak princeze

Druga legenda se odnosi na čarobnjaka Singhiya koji je bio zaljubljen u Ratnavati, princezu od Bhangarha. Prema toj priči, Singhiya je napravio čarobni napitak kojim će začarati princezu i natjerati je da se zaljubi u njega. No, princeza je otkrila njegove namjere i upropastila cijeli plan. Bijesni čarobnjak je nakon toga prokleo cijeli grad, a mnogi vjeruju da njegov duh i dalje opsjeda Bhangarh. Neki mještani vjeruju da će se princeza Ratnavati reinkarnirati u novom tijelu i da će se prokletstvo prestati nakon njezinog dolaska u grad.

Turisti hrle…

Dok ove legende izgledaju kao ništa više nego maštovite priče, one su postale toliko rasprostranjene u Indiji da su čak i vlasti zabranile posjetu gradu tijekom noći, ističe indijski Buddy bits. Mještani tvrde da svi oni koji ostanu u gradu nakon zalaska sunca više nikada neće ni izaći. Upravo su ove legende proslavile Bhangarh koji svake godine privlači na tisuće turista koji žele da iz prve ruke vide kako izgleda najukletije mjesto u Indiji.

Povratak na Net.hr