GEOMETRIJSKE PUKOTINE

MISTERIOZNI UZORCI NA LEDENOM JEZERU: Fenomen prestravio Islanđane, misle da je krivac podvodno čudovište

Nevjerojatne slike neobjašnjivih i pomalo jezivih cik-cak uzoraka koji su protežu duž 2 kilometra na zaleđenom jezeru na Islandu zbunjuju lokalno stanovništvo, a teorije o uzročniku variraju od vanzemaljaca pa do podvodnih čudovišta.

Bizarne oznake na ledenom pokrovu jezera Thingvallavatn u Nacionalnom parku Thingvellir podijelila je sa svijetom parkova Facebook stranica. Spominju kako je neobjašnjivi uzorak prvi primjetio obližnji stanovnik, te kako se radi o nikada do sada viđenom fenomenu, piše RT.

BOMBASTIČNO OTKRIĆE: Lovci na NLO-e pronašli vanzemaljski brod skriven u pećini na Južnome polu

Zbog toplih zima manje leda

Iako je jezero Thingvallavatn inače prekriveno čvrstim ledom sve do proljeća, toplije zime u zadnjih 15 godina rezultirale su time da je jezero samo djelomično prekriveno ledom, i to na kraće vrijeme. Predstavnik parka Einar AE Saemundsen primjetio je kako se neobičan linearni uzorak, koji je pokrio područje dužine preko 2 kilometra, nije formirao u istome području kao i ostale pukotine na ledu.

“Krenule su spekulacije i ne nedostaju razna neobična objašnjenja, od aktivnosti vanzemaljaca do nepoznatih čudovišta u jezeru, kao i čudnih teorija zavjere”, rekao je.

Pukotina je pravilna, poput patent-zatvaračaFoto: Facebook

Misterija ipak riješena

Znanstvenici kažu kako su oznake rezultat izuzetno rijetkog fenomena zvanog ‘rafting prstima’, koji se događa kada se dvije ploče leda na vodenoj površini guraju naizmjence ispod i iznad jedna druge, čime nastaju ledene izbočine koje se zovu ‘prsti’. To se događa samo kada su obje ledene ploče podjednake debljine.

Ovo je prvi put da je taj fenomen nastao na jezeru Thingvallavatn, tvrdi Saemundsen.

Godine 2007. profesor na Sveučilištu Yale John Wettlaufer objavio je studiju kojom je objasnio anomaliju.

“Pokazali smo kako ovaj izuzetan fenomen nije posljedica neke neobične karakteristike leda već opći mehanički fenomen koji se može reproducirati u laboratoriju i s drugim plutajućim materijalima”, navedeno je u studiji.

Wettlaufer je opisao “iznenađujući” uzorak kao nešto “dosta slično isprepletenim zupcima patent-zatvarača”.

Povratak na Net.hr