Tajnoviti pratitelj

MISTERIOZNI CRNI VITEZ: Kruži li oko Zemlje vanzemaljski satelit putem kojeg žele komunicirati s nama?

Na samome kraju 19. stoljeća, 1899. godine, Nikola Tesla je ustvrdio kako je primio najnevjerojatniju poruku u ljudskoj povijesti, piše The Unredacted.

Tesla je upravo postavio svoj laboratorij u Colorado Springsu, gdje je sagradio veliki odašiljač kako bi podrobnije istražio bežičnu distribuciju električne energije.

‘ŠTO TO LETI OKO SUNCA? VANZEMALJSKI BROD?!’ Ufolozima proradila mašta zbog misteriozne crne kocke koju je snimio satelit

Tesla otkrio signale s drugog svijeta

Teslin veliki odašiljač u Colorado SpringsuFoto: Wikimedia

No uskoro je počeo primati misteriozne signale, koji kao da su dolazili iz svemira. Tri impulsa, u fiksnim intervalima. Jedan… dva… tri…

Tesla je bio počinjen. Nakon što je pažljivo odbacio sve znane prirodne fenomene, povjerovao je kako se radi o signalima s drugog svijeta.

Danas neki tvrde kako je Tesla uhvatio signale s pulsara – vrtećih neutronskih zvijezda koje emitiraju radio-valove, iako je do današnjeg dana nepoznato što je to točno uhvatio.

Odbijanje radio signala

Negdje u isto to vrijeme, talijanski radio pionir Guglielmo Marconi eksperimentirao je s korištenjem radija za odašiljanje morzeovih signala. Iznenadilo ga je kada je otkrio kako mu se neki signali vraćaju, i to čak i više od godinu dana nakon što ih je odaslao.

To je otkriće dovelo do velike pomutnje u medijima, gdje su se spominjali Marsovci koji pokušavaju stupiti u kontakt sa Zemljom. No neobični su signali uskoro postali samo još jedna neobična znanstvena fusnota, gotovo zaboravljeni na 30-ak godina.

Dugo zakašnjela jeka

Godine 1927. inženjer Jørgen Hals iz Osla koristio je rani komercijalni radio prijemnik kako bi slušao kratkovalni prijenos iz postaje u Eindhovenu kada je primjetio nešto izrazito čudno. Signal je nešto odbijalo natrag.

Jeka je stizala u nejednakim intervalima, ponekad nakon 3, a ponekad nakon 15 sekundi. Hals je otkrio ono što će kasnije biti poznato kao LDE – dugo zakašnjela jeka (Long Delayed Echo). LDE je jako zaintrigirala znanstvenike od 1928. do 1930., te je sproveden veliki eksperiment kako bi se istražio fenomen.

Jeke su bile stvarne, ali nitko nije imao pojma što im je uzrok. Daljnji eksperimenti u Francuskoj i Britaniji u tridesetima ostavili su znanstvenike podjednako zbunjenima. Do danas nije jasno što stoji iza fenomena LDE, iako će rijetko koji znanstvenik reći kako uzrok nije prirodnok porijekla.

Sateliti prije Sputnika

Sputnik je bio prvi satelit lansiran sa Zamlje. Ili možda ne?Foto: Wikimedia

A zatim se 1954. pojavila nevjerojatna priča u časopisu Aviation Week and Space Technology, da su u Zemljinoj orbiti pronađena dva misteriozna satelita.

Pentagon je navodno bio bijesan zbog priče, jer nij želio da se ona objavi. Brzo je izdano objašnjenje kako se zapravo radi o asteroidima. Iako je moguće da Zemlja u svojoj orbiti zarobi asteroide, radi se o izuzetno rijetkom slučaju, koji se događa samo pod strogo određenim okolnostima.

Mnogi nisu povjerovali objašnjenju Pentagona i u to vrijeme bilo je rašireno mišljenje kako su umjetni. Jesu li Rusi uspjeli tajno poslati nešto u orbitu čak tri godine prije Sputnika? Ili se radio o objektima iz svemirskih dubina?

Ogroman objekt u polarnoj orbiti

A godine 1960. radarski sustav Dark Fence američke ratne mornarice došao je do još spektakularnijeg otkrića. Primjetili su ogroman objekt u polarnoj orbiti oko Zemlje, čija težina je procijenjena i do 15 tona. U to vrijeme niti SAD niti SSSR nisu bili u stanju poslati bilo što u polarnu orbitu, a procijenjena težina bila je daleko veća od bilo čega što je itko na Zemlji mogao poslati u svemir.

Kao i 1954., novinske vijesti o otkriću podigli su veliku buku u javnosti, i isto kao i prošli put Pentagon je brzo pokušao umanjiti značaj, izjavivši kako se radi o svemirskom otpadu – ostacima rakete Discoverer VIII, no čemu mnogi nisu povjerovali.

Crni Vitez

Navodna snimka Crnog Viteza, nastala 1987. prilikom Shuttle Endeavour misije STS-088. NASA tvrdi kako se radi o svemirskom otpaduFoto: Pinterest

Što god da se je nalazilo u zemljinoj orbiti, uskoro je dobilo i ime – satelit Crni Vitez. Porijeklo imena nije jasno, ali možda se temelji na istoimenoj započetoj, ali nikada dovršenoj raketi za lansiranje satelita koju su razvijali Britanci.

Objekt bi se i dalje primjetio s vremena na vrijeme, ali bio je jako nepredvidljiv. Nitko nije mogao sa sigurnošću reći o čemu se radi.

Sonda vanzemaljske civilizacije

Jedna od najzanimljivijih teorija dolazi od Ronalda Bracewella, znanstvenika sa Stanforda koji tvrdi kako se radi o pokušaju vanzemaljske civilizacije da komunicira sa Zemljom. Bracewell kaže kako bi takva civilizacija mogla poslati sondu u naš svemir u potrazi za planetama na kojima bi se mogao razviti inteligentan život.

Sateliti bi ostali neaktivni sve dok stanovnici planeta ne bi postali dovoljno napredni da pošalju radio signale u svemir, u kom trenutku bi sateliti poslali poruku natrag.

Da li je objekt koji je otkrio Dark Fence ‘Bracewellova sonda’? Ili se radi o nekom od sve brojnijih komada svemirskog otpada koji zagađuju svemirsku orbitu? Ako je tako, kako objasniti tragove pronađene prije nego što su ljudi uopće počeli lansirati stvari u svemir?

Povratak na Net.hr