PODZEMNI HRAM

MISTERIOZNA ‘ZEČJA RUPA’ SKRIVALA ŠPILJU STARU 700 GODINA: Tajno društvo ovdje je izvodilo obrede

Vitezovi templari bili su katolički vojni red koji je bio aktivan prije nešto manje od 1.000 godina.

Brzo su postali poznati po svome bogatstvu, moći i borbenim kvalitetama tijekom križarskih pohoda. Danas predstavljaju fascinantan predmet istraživanja za arheologe, spisatelje i scenariste te svako novo otkriće o njima privuče znatnu pažnju.

TKO SU MASONI: Naizgled obična vrata usred glavnog grada razotkrivaju izgubljenu povijest tajanstvenog društva

Umjetno napravljena pećina

Prije nekog vremena otkrivena je umjetna pećina ispod polja u Shropshireu, Engleska. U početku je jedini način ulaska u skrivenu prostoriju bio kroz sitnu rupu u zemlji, no nakon pažljivog otkopavanja arheolozi su shvatili da se nalaze u hramu koji su koristili sami vitezovi templari, prenosi IFLScience.

Nedavno je fotograf Michael Scott odlučio posjetiti misterioznu pećinu i dokumentirati ju svojom kamerom, i može se bez sumnje reći kako ovo povijesno čudo stvarno predstavlja nadrealni prizor.

Podzemnu crkvu osvjetljavaju samo redovi svijećaFoto: screenshot

Podzemni je hram začuđujuće dobro očuvan i 700 godina nakon što ga je red iskopao i uredio. Oblik hrama dosta je specifičan, s dosta naglašenim kružnim crkvenim brodovima. Smatra se da su vitezovi željeli da arhitektura bude poput one u Crkvi svete grobnice u Jeruzalemu.

Pećine su zatvorene 2012. nakon što su ljudi počeli urezivati grafite i bacati hrpe smeća niz otvor. No i dalje ih je moguće istraživati uz posebnu dozvolu.

Moć i bogatstvo templara doveli su do njihovog pada

Ovo je samo jedno od otkrivenih skrovišta vitezova templara širom svijeta. Po cijeloj Europi i Bliskom istoku mogu se naći njihove utvrde i predmeti, posebno oko Svete zemlje.

Nakon što su kršćanske vojne snage napustili Bliski istok, popularnost reda je opala. Do vremena kada je francuski kralj Filip IV. preuzeo prijestolje, kraljevska je obitelj već bila u ogromnim dugovima prema templarima, o kojima su se u međuvremenu počele širiti glasine zbog kojih im je javnost sve manje vjerovala.

Kada se i javno mijenje okrenulo protiv njih, kralj je 1307. naredio njihovo uhićenje i mučenje. Papi Klementu V. pokazao je lažna priznanja za izdaju, te su vitezovi templari raspušteni 1312., nakon čega postaju neka vrsta legendarne i konspiratorne organizacije.

Povratak na Net.hr