DREVNI SENET

MISLILI SU DA JE TEK DRUŠTVENA IGRA, NO IGRALI SU SE NEČIM PUNO ZLOKOBNIJIM: ‘Voda je jasan znak egipatskog svijeta mrtvih’

Jedna od najstarijih igara na ploči ubrzo je postala rital povezan sa zagrobnim životom

Senet je igra na ploči iz drevnog Egipta. Iako najstariji hijeroglif koji podsjeća na igru ​​seneta datira oko 3100. godine p.n.e. a pretpostavlja se kako je daleko starija.

Igrala se na ploči s 30  polja, po 10 u svakom redu, a iako postoje određeni zapisi o igri, teško je dokučiti pravila, osobito zato što su se sigurno mijenjala tijekom stoljeća. Stručnjaci su sigurni samo u to kako je bila nalik backgamonu, te kako su određena polja imala funkcije poput preskoči bacanje i sl.

ZNATE LI ŠTO ZAPRAVO GLEDATE DOK IGRATE MLIN? Mistični korijeni najstarije igre na svijetu
No sada je otkriveno kako je senet bio daleko više od samo razonode, prenosi Science Magazine  Prije 4300 godina, na egipatskim freskama počeli su prikazivati ljude kako ga igraju s preminulim rođacima i prijateljima. Igra je poprimila spiritualni i ritualni značaj, a pomicanje figura pločom predstavljalo je put duša egipatskim svijetom mrtvih.

Jasan znak da je igra postala obred vidi se i na samim pločama.  na kojima su počeli urezivati znak za vodu,  koji se povezuje s rijekom mrtvih duša. Jedna takva je u egipatskom muzeju u kalifornijskom San Joseu.

„To je možda jedan od prvih primjera da je putovanje kroz zagrobni život vizualno predočen na ploči“, ističe arheolog Walter Crist.

Povratak na Net.hr